Annons

Fyra års inlärningstid?

Men nu får det väl ändå vara nog! Efter mer än fyra år med kommunchef Monica Skagnes arbetsmetoder vet Växjö kommun fortfarande inte hur de ska arbeta. I en artikel i Smålandsposten den 18 oktober kunde man läsa att de nu måste ta in extern konsulthjälp för att förstå vad de håller på med. Till en kostnad av hur mycket?
Insändare • Publicerad 22 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdpersonal ska lära sig sitt arbete på cirka 20 timmar. Växjö kommun klarar inte att lära sig hur de ska arbeta på drygt fyra. Låter det rimligt? Den frågan ställer Ingalill Thörnqvist, arbetat som undersköterska i kommunens nattpatrull i många år.
Vårdpersonal ska lära sig sitt arbete på cirka 20 timmar. Växjö kommun klarar inte att lära sig hur de ska arbeta på drygt fyra. Låter det rimligt? Den frågan ställer Ingalill Thörnqvist, arbetat som undersköterska i kommunens nattpatrull i många år.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag har arbetat som undersköterska i kommunens nattpatrull i många år. De senaste åren har många unga och outbildade människor, utan någon som helst sjukvårdserfarenhet, fått gå i snitt cirka två nätter bredvid för att lära sig arbetet. Därefter ska de vara kompetenta att ta hand om, många gånger, svårt sjuka människor på egen hand samt även kunna ta snabba, och kanske livsavgörande, beslut.

Dessutom ska det sparas på både personal och annat. Det händer att man på ett tio timmarspass knappast hinner in på kontoret för att äta något eller gå på toa.

Annons

När jag nu läser om att Växjö kommun lägger massor med pengar på konsulthjälp, nytt kommunhus med mera blir jag både förbannad och frustrerad.

Jag anser att det är hög tid att de som styr och ställer i vår kommun "sänker sig" till marknivå och tar reda på hur det verkligen fungerar där, för det är där det behövs pengar och andra resurser.

Om det inte vore så allvarligt, kunde man skratta åt alltihop: Kommunen klarar inte att lära sig hur de ska arbeta på drygt fyra år utan behöver extrahjälp. Vårdpersonal ska lära sig sitt arbete på cirka 20 timmar och sedan ta ansvar för människoliv. Låter det rimligt?

Jag är fullt medveten om att det är olika potter för olika ändamål inom kommunen, men om det blir så här, som jag anser, uppenbart skevt, är det då verkligen inte på tiden att man ser över ekonomiska system och prioriteringar?

Ingalill Thörnqvist

Annons
Annons
Annons
Annons