Annons

Miljöpartiet har alltid barnen i fokus

Idag är det Barnkonventionsdagen och denna gång kommer dagen också ha en alldeles särskild betydelse. I år förblir det nämligen sista gången som vi uppmärksammar konventionen utan att den är svensk lag. Från och med 1 januari 2020 kommer barnkonventionen nämligen att införlivas i svensk lagstiftning. Det är något som vi miljöpartister kämpat länge för.
Debatt • Publicerad 20 november 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När barnkonventionen blir till lag nästa år får vi också mer förutsättningar till att få med barnperspektivet i alla delar av den offentliga sektorn”, skriver Miljöpartiet.
”När barnkonventionen blir till lag nästa år får vi också mer förutsättningar till att få med barnperspektivet i alla delar av den offentliga sektorn”, skriver Miljöpartiet.Foto: JESSICA GOW / TT

Vårt parti har alltid haft barnen i fokus och det är också perspektivet för framtida generationer som genomsyrar all vår politik. Klimatet är i allra högsta grad en fråga som handlar om ett långsiktigt perspektiv, men även på fler områden behöver barnperspektivet komma in.

Miljöpartiets vision är att vi ska skapa ett samhälle fritt från diskriminering där alla människor kan nå sin fulla potential. Sexism, rasism, homofobi, transfobi och funkofobi ska inte ha någon plats i framtidens samhälle. Det är en fråga om vilka förutsättningar vi skapar för våra barn.

Annons

Vi har än idag ett samhälle där 60 procent av unga tjejer lider av någon form av psykisk ohälsa, enligt MUCF. Vi har än idag ett samhälle där många mobbas i skolan för att man har en annan hudfärg än majoriteten. Vi har än idag ett samhälle där det kan vara förenat med enorm skam för många barn att komma ut som HBTQ-person. Vi har än idag ett samhälle där många personer med funktionsnedsättning hamnar utanför redan under barndomen.

Vi i Miljöpartiet vill skapa en motpol till det samhället och därför vill vi också bland annat stärka arbetet med normkritik i skolan, satsa mer på att minska köerna inom barn- och ungdomspsykriatin samt se till så att alla barn med funktionsnedsättning får det stöd de behöver för att kunna delta fullt i samhällslivet.

När barnkonventionen blir till lag nästa år får vi också mer förutsättningar till att få med barnperspektivet i alla delar av den offentliga sektorn. Då kommer kommuner, regioner och statliga myndigheter vara bundna till att inte bryta emot konventionen i mycket högre utsträckning än idag. Det är en seger för de mänskliga rättigheterna och kampen emot vardagsdiskriminering. Och det är även ett stort steg mot ett långsiktigt mer hållbart samhälle som tar hänsyn till kommande generationer.

Magnus Folcker, jämställdhets- och mångfaldsambassadör, Miljöpartiet i Kronoberg

Cheryl Jones Fur, Språkrör, Miljöpartiet i Kronoberg

Magnus P Wåhlin, Språkrör, Miljöpartiet i Kronoberg

Isak Folcker, Språkrör, Grön Ungdom i Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons