Annons

Smarta politiker bör hitta bra lösningar

Centerpartisten Per Schöldberg hävdade i ett debattinlägg i Smålandsposten att invånarna i storstäderna betalar mer i bensinskatt än invånarna i glesbygden.
Replik • Publicerad 11 oktober 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Samma morgon publicerades i DN en undersökning som visade, i exakta summor, att invånarna i våra glesbygdskommuner tvärtom betalar så mycket mer än stockholmarna, göteborgarna och malmöborna. Detta påpekade jag i en insändare här i Smålandsposten.

Nu skrider Jan-E Carlsson till Schöldbergs försvar och pläderar för att man bör använda samma beräkningsgrunder i diskussionen. Det håller jag absolut med om, och Carlssons insändare är för övrigt en utmärkt illustration till denna självklarhet. En skatteminskning skulle förstås gynna storkommunerna mest, i absoluta tal, eftersom Stockholm helt enkelt är så mycket större än Tingsryd, eller Bergs kommun i Jämtland!

Annons

Och som jag skrev i min insändare, håller jag långt ifrån med Moderaterna om att en generell sänkning av bensinskatten är det bästa sättet att kompensera glesbygden. Varför ska lantisarna subventionera storstadsbornas onödiga koldioxidutsläpp? Men om det fortfarande är något bevänt med den sociala ingenjörskonsten i det här landet, borde man kunna hitta en lösning.

En sänkt fordonsskatt för glesbygdsinvånare? Ett sänkt grundavdrag för landsbygdsbor? Smarta politiker borde kunna finna en väg att jämna ut skillnaderna mellan stad och landsbygd vad gäller transportmöjligheter. Och man måste därvid beakta att glesbygd inte bara återfinns i Norrland och Värmland, utan även i Sydsverige!

Sven-Olof Lorentzen

Fortsatt debatt om bensinskatt.
Fortsatt debatt om bensinskatt.Foto: Lise Åserud
Annons
Annons
Annons
Annons