Annons

Förverkliga idén som är Växjö bogemenskap

Vad kommer partierna i Växjö kommun göra under valåret 2018 för att i Växjöbostäders regi förverkliga idén om Växjö bogemenskap? Det frågar sig föreningens styrelse.
Debatt • Publicerad 16 januari 2018

Växjö bogemenskap är ett medborgarinitiativ som vill ta vara på den livsvisdom som finns hos den mogna delen av befolkningen. Föreningen har föreslagit Växjöbostäder att tillsammans förverkliga ett projekt som skulle kunna göra Växjö till en bättre stad att bli gammal i och som på sikt skulle kunna spara kommunala skattekronor.

Medlemmarna i Växjö bogemenskap tillhör den nya generation årsrika som inte längre vill gå från att vara någon, till att bli en i mängden. Inte vill bli ett och samma stora grå.

Annons

Vi har åkt skateboard och styrt upp kvinnokampen för nästa generation, vi tänker inte sitta och käka bullar hela dagarna.

Vi har presenterat våra idéer för nästan alla lokala partigrupper. Samtliga har uttryckt sitt gillande.

Vi har uppvaktat Växjöbostäder, då vi tänkt att allmännyttan borde vara till nytta för allmänheten och alltså vara intresserade av våra idéer. Intresserade av att bygga bostäder som möjliggör för årsrika att leva ett aktivt liv utan att behöva belasta det allmänna.

Var fjärde pensionär känner sig isolerad, visade en studie i våras. Det är inte bara sorgligt, det är direkt livsfarligt. För ensamheten är kopplad till en rad medicinska problem – demens, fetma, alkoholism, hjärt- och kärlsjukdomar – och kan rent av vara dödlig. Det finns också en mycket stark koppling mellan ensamhet och depression.

Men Växjöbostäder har varit oväntat skeptiska, först för att man ansåg att idéerna inte stämmer med ägardirektiven. Vi visade då att Växjö bogemenskaps koncept på alla punkter överensstämmer med ägardirektiven.

Växjöbostäder hävdade också att man inte hade någon mark för ändamålet. Vi visade då hur man skulle kunna förädla Växjöbostäders mark vid Domprostemossen och där tillskapa cirka 75 nya lägenheter kopplade till dagisverksamhet och lokaler för hemtjänsten. Vi har också tagit fram en idé på hur man skulle man kunna utveckla Domprostemossen till en åldersöverskridande gemensamhetspark.

Vi har testat idéen på förskolan Skrattmåsen. De tycker att idén är klockren. De har länge sökt efter samverkan med årsrika.

Vi har testat idén på Hemtjänsten. De tycker att idén är klockren och ser samlokalisering som ett bra sätt att kunna utveckla sin verksamhet.

Vi har visat idén för Växjös stadsträdgårdsmästare som gärna ser Domprostemossen som en mötesplats och aktivitetsyta för alla åldrar.

Den tänkta upplåtelseformen kooperativ hyresrätt är en upplåtelseform rekommenderad av SABO och som tidigare har använts av allmännyttan i Växjö ibland annat kv Strandsnäckan och kv Slånbäret.

Annons

Växjöbostäder har visat oro över hur kösystemet skulle fungera.

I Växjös livsmedelsbutiker kan man köpa getost, trots att alla inte vill ha getost. Så är det med lägenheter i Växjö bogemenskap också. Om du inte vill bo så, välj ett annat alternativ, vill du bo så, kryssar du för Växjö bogemenskap när du söker lägenhet. Samtidigt kryssar du för att du accepterar den värdegemenskap idén bygger på (på samma sätt som du till exempel gör när du accepterar användarvillkor på nätet).

Hur svårt kan det vara?

Vi ställer nu, valåret 2018, frågan till samtliga politiska partier i Växjö:

”Vad kommer ni göra för att förverkliga den ovan beskrivna idén i Växjöbostäders regi?”

Anders Alfredsson, Jelena Andersson, Ingrid Eimtoft, Karin Green, Anders Göranson, Kent Johansson, Christina Sörquist, Olof Thedin, Karin Vikström

Styrelsen för Växjö bogemenskap

Annons
Annons
Annons
Annons