C: Demokratin måste försvaras varje dag

Debatt Artikeln publicerades
Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Almedalen förra veckan var påtaglig.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Almedalen förra veckan var påtaglig.

Nazistiska Nordiska Motståndståndsrörelsen försökte störa C-ledaren Annie Lööfs tal i Almedalen förra veckan. Det hat mot andra som NMR ger uttryck för ska varken accepteras eller normaliseras, skriver i dag tio representanter för Centerpartiet i Kronoberg.

Vi trodde inte vi skulle behöva skriva detta denna soliga och varma sommar, men …

Den gångna veckan var det politiska fokuset på Visby och Almedalen. Detta årliga evenemang med tusentals föreläsare, debattörer, enorm mediebevakning står det var och en fritt att ha åsikter om. Oavsett vad man tycker är det en stor demokratisk manifestation där vem som helst kan lyssna på och ta del av politikers, experters, forskares med fleras synpunkter på alla upptänkliga ämnen, helt utan avgifter. I grunden är det bra och berikar kunskap och demokrati.

Vi som var på plats onsdagen 4 juli, och även via medier, upplevde något som vi trodde vi skulle slippa. Ett tydligt hat och störningar från krafter som i grunden är emot öppenhet och demokrati. Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) agerande är inget annat än fel, och åter fel. NMR är en nazistisk rörelse som hotar och hatar, inte bara politiker utan alla som de inte anses passa in i deras samhällsbild.

Centerpartiet kommer varje dag och i alla lägen att försvara öppenhet, tolerans och likhet inför lagen då det är grunden för det samhällsskick vi har i dag, oavsett om ifrågasättande kommer från extremhöger eller extremvänster eller islamistiska rörelser. Ibland har det låtit som något så självklart, som inte behöver sägas, att försvara människors lika värde, men vår erfarenhet från Annie Lööfs tal visar på att det inte är en självklarhet hos alla vad som gäller. Vi ser det i Sverige och i Europa. Det är allvar och det räcker nu.

Tyvärr är inte demokrati en naturlag som bara finns där, utan något som varje generation måste försvara och utveckla oavsett var hoten kommer ifrån.

Centerpartiet Kronoberg kommer enträget att stå upp för att försvara och utveckla demokratin, lokalt, regionalt och på riksplanet. Vi kommer aldrig acceptera kränkningar mot alla människors lika rätt och värde oavsett vem du är. Det hat mot andra som NMR ger uttryck för ska varken accepteras eller normaliseras. Vi vet att vi har det stora flertalet med oss i detta.

Vi ska framåt, inte bakåt!

Per Schöldberg, riksdagskandidat

Sven Sunesson, regionrådskandidat

Ingrid Hugosson, Uppvidinge

Angelica Carlsson, Lessebo

Anna Johansson, Tingsryd

Elizabeth Peltola, Älmhult

Thomas Haraldsson, Alvesta

Eva Johansson, Växjö

Lars-Ove Johansson, Ljungby

Sven Jansson, Markaryd