Djurhållning gynnar vår miljö

Insändare Artikeln publicerades

Många människor propagerar för att vi inte ska äta kött på grund av att djurhållning är skadligt för miljön. Man tar sig för pannan och frågar sig om de menar allvar?

För att skydda och förbättra vår miljö finns det mängder av andra miljöhot som är värre än att äta kött, skriver Lennart Turesson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
För att skydda och förbättra vår miljö finns det mängder av andra miljöhot som är värre än att äta kött, skriver Lennart Turesson.

Människor över hela jorden har alltid ätit kött och utvecklats, och jag är ganska övertygad om att hade inte de första människorna börjat äta fisk och kött hade homo sapiens kanske fortfarande levt i grottor med ganska outvecklade hjärnor.

Om vi inte skulle ha boskap skulle många marker växa igen, dessutom vad tror ni att vi ska gödsla våra åkrar med så grönsakerna kan växa?

Konstgödning kanske, men det är verkligen ett miljöproblem som på flera platser runt om på jorden skapat katastrofala miljöer med sterila jordar. Dessutom är jordens tillgång på fosfor (som är ett av de viktiga ämnena i konstgödsel) på väg att ta slut.

Ett jordbruk utan djurhållning får stora konsekvenser och många problem skapas för hela vår värld. Vad ska ersätta boskapens mule för att hålla våra ängar, hagar öppna?

Jag tycker tvärtom att djurhållningen måste öka på många håll för en levande landsbygd och att bevara vårt fantastiska svenska lanskap. Det mesta som vi människor gör och åstadkommer är mer eller mindre skadligt för oss och miljön.

För att skydda och förbättra vår miljö finns det mängder med andra olika miljöhot som är mycket värre än djurhållning och att äta kött.

Däremot vill jag gärna uppmana alla att köpa svenskproducerat kött och grönsaker, och att bojkotta det som transporterats runt halva jordklotet. Sveriges politiker borde besluta om en mycket högre självförsörjningsgrad än den vi har i dag, det vore miljötänk.

Lennart Turesson