Annons

Krig med anställda ger dålig verksamhet

Personalen inom äldreomsorgen är till största delen kvinnor med de lägsta lönerna inom kommunen. De har ofta inte de högutbildades status och möjligheter att hävda sina intressen. De jobbar helger, kvällar och nätter. Vad är det för mening med att S-ledningen jagar just denna grupp? skriver Bo Bergsjö (L).
Debatt • Publicerad 23 januari 2018

”Vi är i krig med Älmhults kommun”. Uttalandet kommer från en anställd inom äldreomsorgen i Älmhult. Naturligtvis är det överdrivet, men det visar på en stämning inom äldreomsorgen som är oacceptabel. Naturligtvis fungerar inte en arbetsorganisation när anställda har den synen på sin arbetsgivare. Tyvärr verkar den vara utbredd.

Under hösten har stämningen inom socialförvaltningen uppenbarligen blivit mycket låg inom flera enheter. Anställda på Nicklagården har protesterat flera gånger. Personalen i Göteryd har i snart tre år velat bilda en självstyrd enhet, intraprenad. För att ta ansvar för flyktingbarn över 18 år krävde S-ledningen en skattehöjning på 25 öre. Troligen finns det fler händelser som inte nått allmänheten.

Annons

Efter passivitet och skamförslag från ledningen havererade intraprenaden i Göteryd. Den övergick i ”krig”. Ungdomarna som skulle ställas på gatan räddades av Röda Korset och frivilliga. Hur det står till på Nicklagården och andra arbetsplatser kan man bara ana.

Personalen inom äldreomsorgen är till största delen kvinnor med de lägsta lönerna inom kommunen. De har ofta inte de högutbildades status och möjligheter att hävda sina intressen. De jobbar helger, kvällar och nätter. Vad är det för mening med att S-ledningen jagar just denna grupp?

Personalen inom omsorgen jobbar längst ut på fältet. De känner sina vårdtagare, ser dem i ögonen varje dag och vill göra ett bra jobb.

Naturligtvis måste man förändra verksamhet. Effektivisera och använda ny teknik. Ibland är pengar problemet, men inte alltid. En bra arbetsplats kräver också att man får insyn och känner delaktighet. När Göteryd vill bilda en intraprenad och ta större ansvar, skall man hantera frågan seriöst och positivt. Att påstå att man behöver höja skatten för några ungdomar när privatpersoner lätt löser problemet är inte rimligt. Den lösningen kostar cirka en miljon i jämförelse med kommunens begärda 12 miljoner och leder troligen till bättre kvalitet. Pengar är inte allt. Den nuvarande S-MP-V-ledningen visar i en mängd frågor oförmåga att samarbeta och lyssna på andra. Skattehöjning och mer pengar är inte alltid lösningen.

Den politiska ledningen i Älmhult gör som regeringen i migrationsfrågan och vill inte ta ansvar. Alla problem ska lösas av lägre nivå, som sedan hänvisar till högre. De har ju fått sina direktiv av politiken som har det yttersta ansvaret. Om förvaltningen misslyckas med att göra sina åtgärder förstådda och accepterade måste den politiska ledningen ingripa. Älmhultsborna och de som behöver stöd skall inte vara offer för passivitet mellan anställda och ledningen.

Bo Bergsjö, Liberalerna Älmhults kommun

Annons
Annons
Annons
Annons