Annons

Medborgarnas trygghet – rättsstatens fundament

I alla skeden i livet är känslan att få och ge trygghet fundamentet i det demokratiska rättssamhället. Trygghet är något eftersträvansvärt. Politiker kan inte skapa trygghet, endast ge goda förutsättningar för den trygghet vi alla vill ha. Dagens regering har misslyckats med detta uppdrag.
Debatt • Publicerad 24 april 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns många olika sorter av trygghet. En är att mammor ska känna trygghet när de föder. Något som är starkt ifrågasatt till följd av S-majoritetens oförmåga att leda och styra verksamheten, anser Björn Svensson (M).
Det finns många olika sorter av trygghet. En är att mammor ska känna trygghet när de föder. Något som är starkt ifrågasatt till följd av S-majoritetens oförmåga att leda och styra verksamheten, anser Björn Svensson (M).Foto: Christine Olsson/TT

I alltför många områden i samhället har trygghet bytts mot otrygghet, en otrygghet som i de flesta fall bottnar i samhällets oförmåga att skapa och vidmakthålla ordning och reda. På många platser drar sig främst äldre för att gå ut. Polisens förmåga att finnas i och omkring utsatta områden har starkt minskat som en följd av att dess ledning ansett att förmågan ska finnas på andra platser. Vi vill ha en förbättrad närvaro i vår kommun, både i staden och på landsbygden.

Vardagstryggheten är viktig för dig och mig som medborgare. I det samhällskontrakt som man kan säga finns mellan stat, kommun och region som den ena parten och den enskilde medborgaren som den andra parten, finner vi idag att vår motpart inte uppfyller kontraktets alla villkor. Växande vårdköer, fortsatt långa bostadsköer, ökande klyftor mellan människor med arbete och utan, ökande antal så kallade problemorter. Trots alla brister är Sverige ett bra land att leva i. Men bra kan bli bättre med en regering som kan prioritera, en alliansregering.

Annons

Många av oss anser att underhållet av landets vägar och järnvägar eftersatts under många år. Vi prioriterar annorlunda och ifrågasätter idag om inte miljarderna till höghastighetstågen borde satsas på att rätta till de tillsynes oändliga driftsproblemen med järnvägarna. En rejäl upprustning av vårt regionala vägnät är också nödvändig. Det ger landsbygdens invånare, näringsliv och turistnäringen ökade möjligheter till en tryggad framtid.

Egen försörjning är en självklarhet för de allra flesta. Det gäller även viljan att betala skatt. Det är viktigt att alla som kan betalar skatt. Med den skapar vi förutsättningarna för vår grundtrygghet och våra resurser. Men inte tillgång till samhällets resurser utan motprestation. Då undergrävs viljan att betala skatt. Vi måste få alla att gå från bidrag till egen försörjning. Men då måste det också löna sig att gå från bidrag till egen lön. Så är det inte alltid idag. Det ska vi ändra på. Egen försörjning ger ökad trygghet och stärker det egna självförtroendet.

När mammor föder ska de känna trygghet. Det är en viktig del av vår grundtrygghet. Idag är denna trygghet starkt ifrågasatt till följd av S-majoritetens oförmåga att leda och styra verksamheten. Det ska vi ändra på. Mammor ska känna sig trygga.

När du söker vård ska du inte mötas av långa vårdköer. Vid nästan inget annat tillfälle i livet känner du dig så övergiven av samhället som när du inte får tillgång till adekvat vård inom rimlig tid. I vårt län ser vi konsekvensen och resultatet av dåligt politiskt ledarskap. Köerna har fördubblats sedan 2014. Det ska vi ändra på. Vi har gjort det förr.

Vi fortsätter vårt arbete - Växjö utvecklas.

Björn Svensson (M), ledamot kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons