Min frihet ska vara lika viktig som din

Insändare Artikeln publicerades

Sedan 1951 har religionsfrihet varit lag här i Sverige. Rätten för varje människa att tro och utöva vilken religion man vill är grundläggande i ett fritt samhälle, men lika grundläggande är rätten att kunna slippa och avstå från religiösa budskap.

Sepehr Jalaly anser att det offentliga rummet ska hållas sekulärt och fritt från religiösa inslag.
Foto: Staffan Lindbom
Sepehr Jalaly anser att det offentliga rummet ska hållas sekulärt och fritt från religiösa inslag.

Att även polismyndigheten i Växjö tillåtit böneutrop i det offentliga rummet visar på att rätten från religion är mindre betydande i deras bedömning. Vi brukar säga att det alltid finns två sidor av samma mynt och det gör de även i religionsfriheten, rätten till och från religion. Min rätt som ateist att slippa religiösa element i min vardag ska vara lika fundamental som en religiös människas rätt till att få tro och utöva vilken religion denne person vill.

Och nej, bara för att jag är emot böneutrop betyder det inte att jag är emot islam eller spridningen av dess tro i olika former. Majoriteten av min egen familj är fullt praktiserande muslimer i dagsläget. Men böneutrop är inte bara en kultur-, ljud- eller integrationsfråga utan även en frihetsfråga, friheten från religiösa påtryck oavsett religion. Alla ska ha rätten att tro på vad man vill och utöva sin religion till fullo, men bara till den grad att andra slipper ta konsekvenserna av den.

Sverige är ett land med folk från alla delar av jorden. Vår mångfald samt våra olikheter berikar och stärker vårt samhälle. Men när vi är så många från olika kulturer och har så många olika religioner, är det viktigt att vi tar vårt ansvar och respekterar varandras åsikter och tro. Detta genom att hålla det offentliga rummet sekulärt och fritt från religiösa inslag.

Sepehr Jalaly