Annons

Oacceptabel behandling av folk på landsbygden

Patrik Davidsson (C) känner en stor frustration över att Telia klipper kopparnätet. Den infrastruktur som är livsnödvändig rivs nu på flera orter utanför storstäderna utan att ny finns på plats vilket leder till förödande konsekvenser, skriver han.
Publicerad 18 oktober 2017
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kopparkabel – på väg bort.
Kopparkabel – på väg bort.Foto: Hasse Holmberg / TT

Sverige är större än storstan. Därför är det dags att staten börjar investera i landsbygden och inte låter den halka efter i utvecklingen. Som boende på landsbygden djupt inne i de småländska skogarna känner jag just nu en stor frustration över att Telia klipper kopparnätet. Den infrastruktur som är livsnödvändig rivs nu på flera orter utan att ny finns på plats vilket leder till förödande konsekvenser. För många företagare och andra boende på landsbygden blir nu vardagen tyst då varken telefon eller dator ger ifrån sig något ljud. Det är helt oacceptabelt att staten stillasittande kan se på när kopparnätet klipps, den infrastruktur som i dag tryggar landsbygdens kommunikation.

Jag är väl medveten om att kopparnätet är dåtidens svar på dagens fiber och att kopparnätet behöver bytas ut. I min hemkommun Uppvidinge är detta i dag ett faktum. Kopparledningen försvinner vilket hotar verksamheten i många företag då varken mobiltäckning eller fiber finns att tillgå. Staten initierar en utbyggnad av fibernätet, vilket också sker i Uppvidinge. Men pengarna på länsstyrelsen räcker inte till alla de fiberföreningar som kämpar och sliter med ansökningar för att kunna bygga ut fibernätet.

Annons

Detta är ett systemfel. Jag vill att vi ska ha en grundläggande servicegaranti i hela landet. Du och jag betalar skatt, som ska gå till den gemensamma välfärden. Där ingår det faktiskt att trygga kommunikationer inte bara i våra städer, utan också på landsbygden. I dag uppmanar man människor att bilda fiberföreningar för att via länsstyrelsen kunna söka pengar från jordbruksverket, vilket skapar moment 22. Staten säger till oss boende på landsbygden att söka pengar till fiberutbyggnad, samtidigt som pengarna inte räcker till och kopparledningen tas ner.

Den problembild jag beskriver är svår att tolka som något annat än att staten faktiskt överger landsbygden. Marknadskrafterna är bra, men det räcker inte överallt. Där behöver staten faktiskt ta sitt ansvar och bidra med lösningar så att vi kan trygga kommunikationerna även utanför tullarna i Stockholm. Sverige behöver digitaliseras, på riktigt. I stan kallas sådant för investering, på landsbygden kallar man samma sak för bidrag. Det är hög tid att vi spolar den stadsfokuserade politiken och ser till hela landet. Sverige behöver hålla ihop. Därför krävs det att staten särskilt satsar där det riskeras att bli eftersatt. Den svenska landsbygden har all möjlighet att blomstra, men då krävs det politisk vilja.

Patrik Davidsson (C), Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons