Annons

Släpp inte in betongen i Regementsparken

När Växjö växer behövs de gröna områdena ännu mer. Regementsparken kommer längre fram i tiden att upplevas som mer central och fungera som ett uppskattat grönområde.
Debatt • Publicerad 24 februari 2018

Vi människor har förmåga att både se vår egen historia, analysera den och ha en vision om framtiden; vår egen och våra barns. Vi kan bryta oss loss från invanda beteenden om vi blir tillräckligt övertygade om att de är ogynnsamma för oss själva och för dem som kommer efter oss. Det är en utmaning för vår tid att vi faktiskt har chansen att i samhällsplaneringen välja goda och hållbara lösningar.

Regementsparken i Växjö är en sådan plats där vi måste både se vår historia och ha en framtidsvision som är bra för både människor och natur. Platsens kulturhistoria beskrivs av antikvarien i Kulturparken/Smålands museum Samuel Palmblad i Smålandsposten den 12 januari 2018. Parken tillsammans med I11:s bibehållna kasernbyggnader berättar mycket om Växjös identitet och är en del av hela Sveriges historia.

Annons

Framför allt har Regementsparken stor betydelse som grönområde. Här växer bland annat många träd av varierande ålder; kastanj, rönn, björk och tall. Vi hittar också ekar och bokar, som är över hundra år gamla. Om vi hugger ner ett 130 år gammalt träd och återplanterar tar det flera generationer innan vi kanske har ett stort träd igen. Ju tätare stad desto större behov av grönska. Växterna fungerar som naturliga reningsfilter för luften genom att ta upp sot och koldioxid. Vi människor behöver grönområden för att må bra, det gäller både vår fysiska och psykiska hälsa. Detta hävdas bland annat av forskare på SLU. Vi vill se årstidernas växlingar och naturmiljön behövs för att ge oss estetiska upplevelser, stimulans för alla våra sinnen, vila och lek.

Växjö kommun har varit framsynt nog att i både översiktsplan och grönstrukturprogram (2013) formulera målet att varje individ inom 300 meter ska kunna nå en park eller annat grönområde med en yta på minst 1 ha. Dessutom ska det inom 1-2 kilometer finnas ett stort naturområde. Tillgång till gröna ytor har använts som ett av flera kvalitetskriterier då kommunen utvärderar boendemiljön. Nya detaljplaner för bostäder i stadsdelen Bäckaslöv och kommande planer för Arenastaden och Västra Mark betyder fler invånare i närheten av Regementsparken med behov av hälsosamma miljöer. Närnaturen med dess myller av växter, fåglar, bin och andra småkryp blir ett ekosystem, som bidrar till arternas överlevnad, också vår egen. Grönstrukturprogrammets planerade spridningskorridorer, tänkta att gynna biologisk mångfald, har tyvärr i många fall redan stympats av bebyggelse.

Det byggs många bostäder i Växjö just nu. Ännu fler kommer att behövas. Det är viktigt att bostadsområden utformas på sätt som passar framtiden. Eftersom vi är människor som kan lyfta oss från grodornas perspektiv måste vi förstå att placera bostäder där det passar att bygga. Vi borde våga avstå från byggande på platser som fyller andra nödvändiga funktioner för medborgarna. Det finns platser som på sikt har helt andra värden än de rent ekonomiska. Det är viktigt att kommunens beslutsfattare vågar ta sitt ansvar för helheten. Vi i Miljöpartiet anser att det skulle vara ett stort misstag att tillåta bostadsbyggande i Regementsparken.

Birgitta Josefsson (MP), Erik Jansson (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons