Vänsterpartiet i Uppvidinge förordar också RÖK

Debatt Artikeln publicerades
Vänsterpartiet vill fortsätta förhandla för att kunna vara kvar i RÖK.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Vänsterpartiet vill fortsätta förhandla för att kunna vara kvar i RÖK.

I fredags kunde man läsa om diskussionerna kring Räddningstjänst Östra Kronoberg. Moderaterna i Uppvidinge tror fortfarande att det kan finnas möjlighet att vara kvar i förbundet. Även Vänsterpartiet har samma uppfattning

I nuläget tillhör Uppvidinge ett välskött förbund med sund ekonomi och anställda som trivs. Utträde ur förbundet begärdes på grund av att Uppvidinge betalar betydligt mer per invånare än Lessebo och Tingsryd. Uppvidinge ville omförhandla den kostnadsfördelningen. Efter ett års förhandling fick vi i fullmäktige veta av våra kommunalråd att vägs ände var nådd. Ingen lösning nåddes med RÖK så man började letar efter andra alternativ. Höglandet blev huvudspåret.

Under fullmäktigemötet i juni antogs en avsiktsförklaring att Uppvidinge vill kunna ingå i Höglandets Räddningstjänstförbund. Vänsterpartiet och fyra andra partier röstade för en återremiss, för att få tid att ta fram en tydligare bild av kostnaderna och utreda andra möjliga alternativ, kunna se vad de har att erbjuda och vad slutnotan skulle bli i så fall. Vänsterpartiet fruktar att kostnaderna i slutändan skulle kunna landa på nästan samma nivå som i dag och det enda som då åstadkommits är oro bland anställda och allmänhet.

En andra anledning till att skjuta upp beslutet var att efter höstens val finns andra politiker på plats och då kan man återuppta förhandlingarna med RÖK igen, under nya förutsättningar. Senast i lördagstidningen kunde vi läsa om att Lessebo inte uteslöt möjligheten att Uppvidinge skulle kunna stanna kvar. Så varför köra fast i Höglandet som huvudspår, när vi vet att Höglandet har stora ekonomiska problem och måste få sin budget i balans och personal som är mindre nöjd med sin arbetsgivare, som man kunnat läsa i Vetlandaposten. Vi delar i denna fråga Moderaternas resonemang och även vi i Vänsterpartiet vill fortsätta förhandla för att kunna vara kvar i RÖK, men självklart med en rättvisare kostnadsfördelning.

Mikaela Gross, ordförande Vänsterpartiet Uppvidinge