Annons

Varför förtiger S sanningen om studiebidraget?

Söndagen den 1 juli 2018 höjdes studiebidraget för alla gymnasieungdomar med 200 kronor. Detta är väldigt välkommet, inte minst för mig som student. Det är dock skillnad på att höja ett bidrag, eller att anpassa det till inflationen.
Debatt • Publicerad 20 juli 2018 • Uppdaterad 23 juli 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är det senare som har skett den 1 juli. Detta förtiger Socialdemokraterna medan de slår sig för bröstet och målar upp det som att ungdomar skulle få 200 kronor mer i slutändan, vilket inte är sant.

År 2006 höjdes studiebidraget till 1 050 kronor. Räknar man dock med den inflation vi har haft de senaste 12 åren så skulle 1 050 kronor år 2006 motsvara 895 kronor i dagens penningvärde (SCB, 2018). Detta innebär således att 155 kronor kan ses som inflationsanpassning så att värdet av bidraget motsvarar värdet år 2006. Således kan höjningen endast betraktas som marginell, med 45 kronor.

Annons

På Socialdemokraternas Facebook framställdes det dock som om det vore 200 kronor extra utöver inflationsanpassningen då det endast talas om 200 kronor och hur dessa ska spenderas. Detta är ren plakatpolitik och man måste se till de faktiska omständigheterna. Demokratin kräver att vi är öppna och visar för våra medborgare var vi står och vad vi tycker. Vi ska inte försöka föra väljarna bakom ljuset med enkel plakatpolitik!

"Tryggare ekonomi för studenter eller stora skattesänkningar, vad väljer du?" Detta står skrivet på Socialdemokraternas hemsida. De ställer sin vana troget arbete mot bidrag, i stället för att se dem som komplement till varandra. Således skadas snarare gymnasieelevers ekonomi av socialdemokraternas politik då de notoriskt motverkar ungas arbete bland annat genom arbetsgivaravgift, inkomstskatt och moms. Vi moderater ställer inte bidrag mot arbete. Var människa ska arbeta efter förmåga, skulle sedan pengarna inte räcka till så är bidrag ett utmärkt komplement!

Man måste vara realist, se ett reglerat bidrag till följd av inflation som just vad det är. Man får inte se det som en höjning, man måste se det som en anpassning till inflationen. Vi moderater tycker att det ska löna sig att utbilda sig, men också att det ska löna sig att arbeta. Således ska man inte fokusera på att lura väljarna till att tro att man höjt deras bidrag, samtidigt som man höjer skatten på deras arbete, så att de i slutänden har mindre pengar i plånboken. Vi ungdomar missgynnas av den politik Socialdemokraterna för, vi får inte luras av plakatpolitik!

Maximilian Eriksson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons