Annons

Växjölöftet höjer kvaliteten på vuxenutbildningen

I en debattartikel den 26 maj fick Växjö kommuns vuxenutbildningsmodell ”Växjölöftet” kritik av läraren Catarina Thestrup. Nu svarar Fredric Skälstad
, branschchef Almega Utbildningsföretagen.
Replik • Publicerad 8 juni 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Allt fler kommuner ber fristående utbildningsanordnare att hjälpa dem med vuxenutbildningen. Varför är det så?

Det finns flera orsaker. För många är individens rätt att välja avgörande. De vill att studenterna själva ska få möjlighet att välja den utbildningsform och utbildningsanordnare som hon eller han anser vara bäst.

Annons

Alla människor är inte stöpta i samma form. För några passar utbildning i klassrum bäst, för andra utbildning på distans. En del vill ha en blandning av distans- och klassrumsundervisning. Det finns därmed möjlighet att välja en flexibel och individanpassad verksamhet som utgår från varje studerande behov och möjligheter.

Med rätten att välja kommer också rätten att välja bort. Om en utbildning inte motsvarar den studerandes förväntningar ger valfriheten en möjlighet att välja en annan anordnare.

De flesta kommuner har heller inte själva kapacitet att utöka och minska antalet utbildningsplatser efter elevantalets storlek. De riskerar att antingen stå med allt överfulla klassrum eller tomma lektionssalar. Det är därför ekonomiskt försvarbart att i stället lägga över kostnaden på fristående utbildningsanordnare.

Men för de allra flesta ses fristående aktörer som en möjlighet att förbättra kvaliteten på vuxenutbildningen. Växjölöftet är ett bra exempel. Min bild av kommunens modell är den rakt motsatta mot Catarina Thestrups.

Med ett högt inträdeskrav – alla utbildningsanordnare måste klara en auktoriseringsprocess – har Växjö möjlighet att kontrollera utbildningsanordnarnas kvalitet. Detta redan innan de tar emot några elever. Ersättningen är anpassad efter vilka resultat utbildningsanordnarna uppnår. Den leverantör som uppnår höga resultat får också mer i ersättning.

Den studerande som inte vill gå hos en privat utbildningsaktör kan välja kommunens egen verksamhet – som heter Vuxnas lärande. Den konkurrerar med övriga auktoriserade leverantörer på likvärdiga villkor.

På så sätt driver kommunen tillsammans med utbildningsaktörerna fram kvalitet och utveckling i vuxenutbildningen. Växjö slipper lägstaprisupphandlingar och långdragna överprövningsprocesser. I stället finns här ett partnerskap som gynnar såväl kommunen som vux-eleverna och invånarna i kommunen.

Jag håller med Catarina Thestrup om att satsningar på utbildning är en framtida besparing. De borde ses som en långsiktig investering i kommunens välstånd. Min uppmaning är därför att representanter för landets kommuner borde resa till Växjö för att lära hur man framgångsrikt kan arbeta med vuxenutbildning.

Fredric Skälstad
, branschchef Almega Utbildningsföretagen

Annons
Annons
Annons
Annons