Vi kan hjälpa tiggarna till att få ett bättre liv

Insändare Artikeln publicerades

Just nu finns det många tiggare från Rumänien och Bulgarien här i Sverige. Vi är vana vid att de sitter utanför våra affärer och tigger, men hur bemöter vi dem?

Vi måste börja ta ansvar. Vi måste sluta att nonchalera dessa människor och i stället behandla dem med respekt eftersom de är lika mycket värda som alla andra människor på jorden.

Vi kan ge mat och kläder till dem eller skänka pengar till organisationer som hjälper deras hemländer att ta hand om dessa människor i stället för att ge dem pengarna i handen. Det kan också vara riskabelt för tiggarna om man ger dem pengar eftersom de tillexempel kan bli lurade av ligor som tar deras pengar.

Vi kan dra en parallell till när Sverige var väldigt fattigt och många emigrerade till Nordamerika för ungefär 100 år sedan. Nu är det nästan samma situation för människor i Bulgarien och Rumänien som det var för oss i Sverige då med många fattiga människor som var tvungna att tigga för att överleva hungern. Om vi ska börja inkludera dem så att de kommer in i samhället kan vi göra som man gjorde i USA, det vill säga staten hjälpte till med att ge immigranterna exempelvis mark för att bygga sig ett hus och odla på.

Kommunerna skulle kunna ombesörja enklare bostäder till tiggare och skapa enklare jobb så att de kan få ett startkapital.

Slutligen måste både vi som samhälle och individ hjälpa tiggarna till att få ett bättre liv i stället för att tigga i Sverige och andra länder.

Fantastic 5 - TC