Alvesta en skräpkommun?

Alvesta Artikeln publicerades

Alvesta kommun måste ta nedskräpningen i samhället på allvar för att inte bli betraktad som en skräpkommun.

Det är med förskräckelse och sorg jag ser samhället jag har vuxit upp i så förändrat av allt skräp som plötsligt slängs och finns överallt. Det är miljontals fimpar på trottoarer och i rännstenar, det är plastförpackningar, papper och plastpåsar i oändlighet.

Caroline D Stenberg tycker att städningen av Alvestas gator och torg måste bli bättre.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Caroline D Stenberg tycker att städningen av Alvestas gator och torg måste bli bättre.

Kommunens folk är mycket bra på att tömma papperskorgar och på att sätta i nya plastpåsar i de som tunnor som finns utplacerade för hundbajs och annat men det räcker tyvärr inte. För att få bukt med skräpet måste man också plocka det som ligger på gator och torg. Först när människor möter en välstädad miljö drar de sig för att slänga skräp själva. Där det redan är skräpigt kommer problemet att accelerera om inget görs. Ambitionen måste helt enkelt höjas.

Själv är jag sedan en tid tillbaka självutnämnd skräpplockare och jag har alltid en plastpåse med mig för ändamålet så fort jag går ut. Jag vill inte tänka på hur det skulle se ut på de gator jag brukar frekventera om jag inte hade plockat skräp där.

Varför är då detta så viktigt? Jo, nedskräpning är ett tecken på ett i grunden sjukt och osunt samhälle där vi saknar respekt för miljön och för varandra. Nedskräpning leder till både skadegörelse och kriminalitet och när det redan är skräpigt sänder det signaler till människor att vi inte behöver bry oss om vår närmiljö viket ju är raka motsatsen till vad vi egentligen borde göra.

Det är dags för en ny, nationell kampanj för att hålla Sverige rent. Till dess vill jag uppmana fler att göra en samhällsinsats. Börja plocka skräp du också så bidrar du till ett tryggare och bättre samhälle!

Caroline D Stenberg