Annons

Mättat fett minskar risken för stroke?

Många välgjorda studier visar att motståndet mot mättat fett inte är välgrundat.
Publicerad 23 oktober 2017
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Motståndet mot mättat fett inte är välgrundat, skriver Eskil Richardson.
Motståndet mot mättat fett inte är välgrundat, skriver Eskil Richardson.Foto: Matthew Mead/AP

I studien PURE, nyligen redovisad i The Lancet, har 135 000 personer i 18 länder följts under sju år. Man fann att de som åt mindre av kolhydrater och åt mer fett, mättat eller omättat, levde längre. Dessutom visades att de som åt mer mättat fett hade lägre risk för stroke. I Japan följdes 59 000 personer i 14 år. Även här visades att mättat fett minskade risken för stroke, såväl hjärninfarkt som hjärnblödning. En analys visad i The People‘s Pharmacy omfattande 72 studier och 600 000 deltagare fann inget samband mellan intag av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Mjölk- och mejeriprodukter sågs vara mer skyddande än skadliga.

I SmP-artikeln nämns att mättat fett kan höja det så kallade onda kolesterolet LDL och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta är fel! Det finns flera sorters partiklar LDL, vissa ofarliga och vissa skadliga. De LDL-partiklar som kan höjas av mättat fett är stora fluffiga och ofarliga. Mättat fett höjer ofta det så kallade goda HDL vilket inte många känner till. Att bedöma risk för hjärtsjukdomar efter nivån på total-eller LDL-kolesterolet är inte särskilt smart.

Annons

I Amerika kollade man LDL-värdet hos 137 000 personer som drabbats av hjärtsjukdom. Medelvärdet hos dessa vara lägre än hos amerikanerna i allmänhet, 2,7 mot 3,2. Rubriken ”Bad Cholesterol is now Good” var passande. En studie i Japan av 26 000 personer visade att män borde ha ett LDL på mellan 2,6 och 4,6 och kvinnor minst 3,1. I Sverige är rekommendationen ett LDL-värde på under 3,0.

Här är utlåtanden från tre professorer från en konferens om kost och hälsa på Karolinska Institutet:

”Därmed måste man sätta punkt. Det finns inget samband mellan intag av mättat fett och hjärt-kärlsjukdom”

”Man har tjatat om lågfettkost i 30 år och så visar det sig vara helt fel. Det finns inget belagt samband mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom”

”Myten att hjärt-kärlsjukdomar beror på ett stort intag av mättat fett har nu övertygande avfärdats. Mjölkfett utgörs främst av mättat och enkelomättat fett och framstår inte som farligt för hälsan”.

Varför ändras inte kostrekommendationerna när så mycket talar emot dem?

Förklaringen finns i en artikel i Läkartidningen, ”Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?”. Man visar att så är fallet och här är förklaringen: ”En risk finns att de vetenskapliga sammanslutningar som tagit fram kostrekommendationerna kommer att kraftigt försvara dessa. Varför? En stor del av dessa sammanslutningars anseende och inflytande är baserade på dessa rekommendationer”.

Läkartidningen gjorde en enkät bland sina läsare huruvida de litade på Livsmedelsverkets rekommendationer. 78 % sade nej och 20 % ja. Många, som har ersatt en stor del av kolhydraterna med mättat fett, har erfarit stora hälsoförbättringar. En del har till och med blivit fria från typ två-diabetes.

Sånt sprider sig. Det finns hopp.

Eskil Richardson

Annons
Annons
Annons
Annons