Annons

Lars Norén får Pär Lagerkvist-priset

Dramatikern Lars Norén belönas med årets Pär Lagerkvist-pris. Namnet avslöjades av kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johnsson (C) på Växjö stadsbibliotek på onsdagseftermiddagen.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2017

Många Växjöbor hade tagit sig till Röda rummet på Växjö stadsbibliotek för att vara med när årets Pär Lagerkvistpristagare offentliggjordes. Kaffe och sju sorters kakor stod uppdukade och Alexandra Nyhlén från Det fria ordets hus läste dikter av pristagaren. Men pristagaren Lars Norén var inte på plats och han kommer inte till Växjö för att hämta priset.

– Lars Noréns dotter Nelly Bonner kommer och hämtar priset på bokmässan i Växjö i november. Priset är på 100 000 kronor och en glasskulptur, säger bibliotekarien Joakim Granlund.

Annons

Lars Norén kommenterar priset så här:

– För mig är Pär Lagerkvists författarskap som en djup osäkerhet som väver trygghet, hemkomst.

73-årige Lars Norén räknas bland de mest spelade svenska, samtida dramatikerna i Europa och stora delar av världen. Sitt första pjäsmanus skrev han redan som nittonåring och han blev första gången publicerad i bokform 1963 med diktsamlingen ”Syrener, snö” . Det stora genombrottet som dramatiker kom med pjäserna ”Natten är dagens mor” och ”Kaos är granne med Gud” i början av 1980-talet. Lars Norén har varit regissör vid Dramaten, konstnärlig ledare vid Riksteatern och Folkteatern i Göteborg.

2008 gav Norén ut dagboksanteckningar under titeln ”En dramatikers dagbok”, som följdes av ännu en volym 2013.

Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne instiftades 2011. Syftet med priset är att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Första året fick Kristian Lundberg priset, år 2013 var det Eva Ströms tur och för två år sedan Lars Anderssons.

Dramatikern Lars Norén får årets Pär Lagerkvist-pris.
Dramatikern Lars Norén får årets Pär Lagerkvist-pris.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons