Annons

Författare från Växjö nominerad till Augustpriset

Ett körverk från glesbygden, en ungdomsbok om psykisk sjukdom och den på förhand så tippade "W" av Steve Sem-Sandberg. Både debutanter och tidigare pristagare finns bland årets nominerade till Augustpriset. Oskar Kroon som växte upp i Växjö är nominerad i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok för boken "Vänta på vind".
Litteratur • Publicerad 21 oktober 2019
Oskar Kroon
Oskar KroonFoto: Ingemar Kroon

42 människor vid Klarälven i norra Värmland kommer troligtvis att glädja sig lite extra åt årets Augustprisnomineringar. En av böckerna som juryn har valt ut är nämligen "Osebol" av Marit Kapla, där hon har intervjuat så gott som alla vuxna invånare i byn med samma namn.

Hon är lycklig både för sin, sitt "hårt jobbande förlags" och de intervjuades skull.

Annons

– Det här är ett bevis för att det finns många som tycker att deras berättelser om sina liv är intressanta att läsa om. Det gör mig gladast av allt, säger hon.

Boken skildrar en avbefolkad ort, där det finns en underliggande sorg över tiden som går.

– Det är en plats som ingen satsar på. Det är inget man klagar över för i moderniteten ska man helst titta framåt och flytta dit jobben finns. Men människor fungerar inte så och liv är någonting mer än att infinna sig som arbetskraft, säger Marit Kapla.

Även Anna Fock har utfört ett stort antal intervjuer inför sin bok "Väderfenomen", som handlar om hur boende i Kysjtym i södra Uralbergen exponeras för kärnvapenavfall. Hon ser nomineringen som en hyllning till dem, och är glad över att ämnet nu debatteras.

– I dag är det många som vill framställa kärnkraft som en quickfix för klimatet men ingen pratar om avfallet, säger hon och avslöjar att boken har tagit sju år av hennes liv att sammanställa.

Andra nominerade i den skönlitterära klassen är till exempel debutanten Daniel Gustafsson med "Odenplan", om en far som ska bege sig till sin sons skola för att överlämna ett par vantar, och Nina Wähäs "Testamente" som utspelas i finska Tornedalen.

En av de mest förhandstippade, Steve Sem-Sandberg nomineras nu för fjärde gången. Utifrån Georg Büchners Woyzeck har han gjort den historiska gestalten till sin egen.

– Jag har kommit väldigt nära den här personen och nomineringen är väl ett tecken på att boken och gestalten kan komma nära läsaren också, säger han.

En veteran i Augustsammanhang är också Sara Lundberg, som tilldelades barn- och ungdomspriset 2017 för "Fågeln i mig flyger vart den vill". I år har hon illustrerat "Dyksommar" med text av Sara Stridsberg. Boken handlar om en förälder som inte vill leva längre och är en saga sprungen ur hennes roman om Beckomberga.

– Det är särskilt fint att bli nominerad för den. För länge sedan hade jag en fantasi om att det skulle uppföras en staty i guld utanför gamla Beckis av ett barn som besöker sin förälder, som ett minnesmärke över de anhöriga. Kanske att den här boken kan vara ett litet sådant minnesmärke. Då är det fint om den får vistas i centrum eftersom skörheten tenderar att hamna i periferin.

Annons

Bland de nominerade barn- och ungdomsböckerna syns också exempelvis Oskar Kroon som har vuxit upp i Växjö, men bor nu i Årsta. I augusti förra året utkom hans debutbok ”Mitt fönster mot rymden” (Brombergs).

I en intervju i Smålandsposten 2018 berättade Oskar om sin bakgrund:

– Hela barndomen bodde jag i Växjö, fram till och med studenten. Sen utbildade jag mig till journalist och jobbade på Sydsvenskan, Blekinge Läns tidning och som redigerare på DN:s ekonomiavdelning. Där fick jag nog!

Oskar sadlade om till bagare och författare.

Bland fackböckerna syns flera biografier, som Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf och Ingrid Carlbergs "Det gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" där hon har gått till originalkällorna för att nyansera den stela bild som finns av Nobel.

– Jag har känt mig som en pionjär. Det har varit överraskande, hur nära man kan komma någon som levt för så länge sedan, säger hon.

Fakta

De nominerade

Årets svenska skönlitterära bok:

"Barnet. En sonettkrans" av Olivia Bergdahl

"Väderfenomen" av Anna Fock

"Odenplan" av Daniel Gustafsson

"Osebol" av Marit Kapla

"W" av Steve Sem-Sandberg

"Testamente" av Nina Wähä

Årets svenska fackbok:

"Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna" av Alexandra Borg och Nina Ulmaja

"Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" av Ingrid Carlberg

"Världens yttersta platser. Judiska spår" av Peter Handberg

"Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker" av Lotte Möller

"Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf" av Anna-Karin Palm

"Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk" av Patrik Svensson

Årets svenska barn - och ungdomsbok:

"Sen kom vintern" av Per Gustavsson

"Mitt storslagna liv" av Jenny Jägerfeld

"Vänta på vind" av Oskar Kroon

"Tiger, Tiger, Tiger" av Åsa Lind och Joanna Hellgren

"Jordgubbsbarnen" av Sara Olausson

"Dyksommar" av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Lilla Augustpriset:

"Hjärtat" av Allis Sääsk Berglund, Stockholm

"Förfäders vördnad" av My Danvind, Strängnäs

"Rött, rött nagellack" av Amelie T Matousek, Västra Frölunda

"Den bästa dagen" av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby

"Blunda så ser du" av Alice Nylander, Strömstad

"En ospelad fiol" av Emma-Karin Rehnman, Lidingö

Elin Swedenmark/TT
Hilda Djupenström/TT
SMP
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons