Torkar glömdes kvar i kvinnas underliv

Växjö Artikeln publicerades

Efter en förlossning vid Växjö lasarett glömdes två ”torkar” kvar i underlivet på en kvinna. Nu har IVO granskat händelsen och avslutar ärendet utan åtgärd.

I början av juli i år Lex Maria-anmälde Region Kronoberg en händelse där ”två torkar” hade glömts kvar i underlivet på en kvinna som nyligen hade genomgått en förlossning.

Misstaget anmäldes som en händelse som hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

I samband med förlossningen vid Kvinnokliniken på Växjö lasarett hade kvinnan fått en bristning som syddes igen. Men på grund av fortsatt blödning placerades fyra vätskeabsorberande torkar i underlivet. Två av torkarna togs bort efter några timmar men de två andra, som var mindre i storlek, glömdes kvar.

Efter några dagar sökte kvinnan akutvård och då upptäcktes att hon hade drabbats av en infektion orsakad av de kvarglömda torkarna. Hon fick antibiotika och tillfrisknade.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu granskat händelsen och väljer att avsluta fallet utan vidare åtgärder. Inspektionen skriver att vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att ”hindra att något liknande inträffar igen”.

Tidigare i våras rapporterade Smålandsposten att IVO riktade kritik mot en läkare vid Växjö lasarett som hade glömt kvar operationsdukar i livmodern på en patient efter en förlossning. Den gången hittade kvinnan själv dukarna.