GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eldade plastdunkar med olja - döms för miljöbrott

En 42-årig man döms för miljöbrott då han eldat avfall innehållande ämnen som arsenik, bly och krom vid en fastighet i Alvesta kommun. Straffet blir dagsböter.
Alvesta • Publicerad 10 november 2017
Plastdunkar, navkapslar och annan plast fanns i högen som eldades på en fastighet i Alvesta kommun. Nu har ägaren dömts för miljöbrott.
Plastdunkar, navkapslar och annan plast fanns i högen som eldades på en fastighet i Alvesta kommun. Nu har ägaren dömts för miljöbrott.Foto: Alvesta kommun

Det var av en slump som några av kommunens miljöinspektörer upptäckte miljöbrottet när de var ute på en ”nedskräpningsdag” under våren förra året. 42-åringen eldade då avfall tillsammans med kamrater, något han förklarade med att det var för dyrt att köra iväg och tog för lång tid att sortera.

Bland avfallet som eldades upp hittades bland annat plastdunkar med olja, navkapslar och en blandning av järnskrot och träavfall. Efter provtagningar från askan upptäcktes spår av arsenik, bly, krom, koppar och zink, ämnen som kan orsaka förorening i naturen.

42-åringen erkände brottet i tingsrätten som nu har dömt honom för miljöbrott. Straffet blir 7 500 kronor i dagsböter.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.