Annons

Svårt sjuka Alice får hjälp – genom träning

Alice Oskarsson, 5 år, lider av en svår och ovanlig sjukdom. Hoppet om bättring står nu till ett forskarteam i USA.
Men resan dit och eventuell behandling kan bli dyr.
Som en liten hjälp ordnar nu Skatelövs gymnastikförening ett träningspass på söndag, utan avgift men där folk kan få swisha så mycket de vill och kan.
Grimslöv • Publicerad 3 maj 2019
Emilia Hildingsson är ordförande i Skatelövs GF och dessutom mycket nära vän med Emelie Oskarsson, Alice mamma. Föreningen är mycket livaktig med 400 medlemmar.
Emilia Hildingsson är ordförande i Skatelövs GF och dessutom mycket nära vän med Emelie Oskarsson, Alice mamma. Föreningen är mycket livaktig med 400 medlemmar.Foto: Arne Nilsson

Smålandsposten har tidigare berättat om Alice och hennes sjukdom. Diagnosen är neuranal ceroid lipsfuscionos (NCL) och Alice har variant CLN7. Hon är det enda kända fallet i Sverige. Barn med sjukdomen utvecklar svår epilepsi och blir med tiden helt blinda. De flesta barn dör i tidiga tonåren. Det finns inget botemedel mot sjukdomen - än.

I USA finns ett forskningsteam som gör studier kring sjukdomen och testar en ny behandlingsmetod, genterapi. Och snart ska Alice och hennes familj åka dit, en resa som kan bli både kostsam och påfrestande.

Annons

Och det är här gympapasset på Grimslövs folkhögskola nu på söndag kommer in i bilden.

– Alla vuxna är välkomna att delta. Man får prova på yoga, lättmotion, dans och bodywork. Alla kan delta i passet, utifrån sin egen förmåga, säger Emilia Hildingsson, som är ordförande i Skatelövs gymnastikförening.

Tanken är att de som vill och kan, ska swisha en valfri summa för att bistå familjen med reskostnader och utgifter för eventuell kommande behandling.

Familjen Oskarsson har en stark anknytning till föreningen. Tills alldeles nyligen satt mamma Emelie i styrelsen och både Alice och lillebror Algot är med i grupperna för barngymnastik.

Hur mår Alice i dag?

– Just nu mår hon efter omständigheterna väldigt bra. Hon har inte haft något epilepsianfall på två månader, säger Alice mamma Emelie Oskarsson.

Hur ser ni på söndagens evenemang?

– Vi är jättetacksamma för att så många människor engagerar sig i vår Alice.

Arne NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons