Annons

Replik: ”Man behöver varken bygga i Strandbjörket eller i Växjösjön”

”Strandbjörket är en oersättlig del av sjukhusmiljön”, skriver Växjö Forums ordförande Järda Blix i ett svar till en insändare.
Insändare • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strandbjörket i Växjö med sjukhuset i Växjö i bakgrunden.
Strandbjörket i Växjö med sjukhuset i Växjö i bakgrunden.Foto: Jonas Engman

Tack, Inger, för din insändare ”Rör inte Strandbjörket.” (Smp 2024-01-24) Du undrar där om Växjö Forum tycker att det är ett bättre alternativ att bygga i Strandbjörket än att bygga i Räppe? Naturligtvis inte.

Lekplatsen, de stora träden och parken i Strandbjörket är en mycket viktig del av sjukhusmiljön. Den utgör en stor kvalitet för alla barn i Växjö och inte minst för barnen som vårdas på sjukhuset.

Annons

Växjö Forum visade i debatten, som föregick beslutet om att inte bygga i Räppe, att ett nytt sjukhus ryms på den nuvarande sjukhustomten med helt nybyggda enheter samt påbyggda och ombyggda befintliga byggnader.

”Det här kan inte vara ett seriöst förslag”

Växjö Forum har på vår hemsida lagt upp skriften ”Sjukhusfrågan”. Där finns bland annat illustrationen som visar var och hur man kan bygga nytt på sjukhustomten.

Man behöver varken bygga i Strandbjörket eller i Växjösjön. De skisser som bland annat redovisades på SVT Smålands hemsida 2024-01-16, har nog mest tagits fram för att visa hur man inte kan göra.

På illustrationen med ett stort byggnadskvarter inne i Strandbjörksparken har man inte bara eliminerat park och lekplats utan dessutom, som det ser ut, ersatt samtliga befintliga sjukhusbyggnader med nya.

Det här kan inte vara ett seriöst förslag, utan skall nog snarare ses som illustrationer som tagits fram för att användas i diskussionen med Växjö kommun om ändrad detaljplan. Regionen behöver få möjlighet att bygga högre, i den sydvästra delen av kvarteret, än vad gällande detaljplan möjliggör.

Järda Blix

Ordförande i Växjö Forum

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons