Annons

SD uppvisar okunskap och trångsynthet

Svar på Sverigedemokraternas debattartikel ”Låt de små barnens stund på bibliotek vara fredad”.
Replik • Publicerad 9 januari 2023 • Uppdaterad 10 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pridefestival i Växjö.
Pridefestival i Växjö.Foto: David Johansson

För Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det grundläggande att Växjö är en öppen och inkluderande kommun, ett led i detta är att stötta Växjö Pride i deras viktiga arbete för allas lika värde och för att främja mångfald. Vi ser fram emot kommande pridevecka och att få ta del av programmet som är planerat att innehålla omkring 100 aktiviteter.

Drag queen story hour är ett mycket uppskattat koncept som funnits i Sverige i ett antal år, en sagostund som på ett enkelt sätt förmedlar budskapet att alla har rätt att vara unik och att vara sig själv. Sverigedemokraternas inlägg i Smålandsposten den 2/1 vittnar om okunskap och trångsynthet, men visar också med all tydlighet att de inte respekterar det fria kulturlivet och principen att politiken ska hålla armlängds avstånd. De misstror kulturskapares förmåga och personals kompetens, att genomföra arrangemang med både spets och bredd för barn och unga. Det är ett allvarligt hot mot vårt demokratiska rum att försöka förhindra och tysta HBTQI+-kultur.

Annons

Sverigedemokraternas ifrågasättande av arrangemangen måste ses i ljuset av den högerkonservativa våg som successivt vill inskränka rättigheter för HBTQI+-personer. Sverigedemokraten Richard Jomshof, ordförande för riksdagens justitieutskott, har redan deklarerat att han vill avskaffa diskrimineringslagen. Sverigedemokraternas resonemang kring hur skattemedel ska användas och vad som är lämpligt för barn kan inte tolkas som något annat än dimridåer för partiets mål att kontrollera kulturen. Nedplockade prideflaggor, synpunkter på luciatåg och stoppande av sagostunder handlar alltså inte om att värna några traditioner, utan om att inskränka rättigheter. Även i Växjö har SD förespråkat att prideflaggor inte ska hissas på kommunens flaggstänger.

För Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det självklart att politiken ger förutsättningar för den fria kulturen. Lika självklart är det för oss att kulturen är bred, spetsig, ifrågasättande och utbildande. Allt detta ryms i ett demokratiskt samhälle där alla människor har samma värde.

Malin Lauber, Socialdemokraterna

Maria Garmer, Vänsterpartiet

Magnus P Wåhlin, Miljöpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons