Annons

På knappt tre månader har den nya regeringen lyckats med att rejält försvaga det svenska varumärket

Replik till den ”stillsamme pensionären” Bo Hjalmarsson (Smålandsposten den 2/1).
Replik • Publicerad 8 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: Francois Mori

Om inte SD haft som vallöfte att minska dieselpriset med 10 kronor och bensinpriset med 6,50 kronor hade förmodligen Magdalena Andersson (S) fortfarande varit Sveriges statsminister.

Som du så riktigt påpekar riskerar mer än 300 miljoner människor att dö av svält och cirka hundra miljoner människor är på flykt i världen. En av orsakerna är den miljöförstöring som orsakats av oss i västvärlden. Därför är det bedrövligt att ett rikt land som Sverige minskar det svenska biståndet och drastiskt minskar antal kvotflyktingar .

Annons

Sedan 2018 tar Sverige emot cirka 5 000 kvotflyktingar om året. (Förra året tog Sverige till följd av coronapandemin emot 6 401 kvotflyktingar). Det är FN:s flyktingorgan UNHCR som väljer ut vilka som kan betraktas som kvotflyktingar. Det är således ingen massinvandring jag förespråkar. Utan att 5 000 behövande, av FN utsedda människor, får komma till vårt land. Den nya regeringen har tyvärr beslutat att minska antal kvotflyktingar till 900 år 2023. Jag har jobbat med många kvotflyktingar. Med meningen, ”Palme tog hit oss” uttryckte de ofta sin tacksamhet för att de fått komma till vårt land.

Den så kallade kärnkraftsskatten du hänvisar till pendlade mellan 1 och 3 öre per kilowattimme producerad el och torde inte varit avgörande för något nedläggningsbeslut.

Dagens höga elpris beror på en horribel prissättningsmodell och att Sverige ingår i den Europeiska elmarknaden.

Vad som gör mig mest bedrövad är den nya regeringens minskade klimatambitioner. Detta är ett stort svek mot våra barnbarn. Den förra regeringen, bestående av socialdemokrater och miljöpartister, hade högt anseende runt om i välden för sina höga miljöambitioner. Andra länder ser nu med stor förvåning på den totala omsvängningen inom miljöområdet.

På knappt tre månader har den nya regeringen lyckats med att rejält försvaga det svenska varumärket.

Kenneth Enelund

Annons
Annons
Annons
Annons