Annons

På några månader har den nya regeringen lyckats med att försvaga det svenska varumärket

Replik • Publicerad 20 december 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Flygbild över regeringskansliet Rosenbad och Sagerska palatset i Stockholm.
Flygbild över regeringskansliet Rosenbad och Sagerska palatset i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Koldioxidutsläppen måste minska kraftigt om vi ska nå upp till EU:s miljökrav. Därför är det oförsvarligt att minska drivmedelspriserna och reduktionsplikten om ni vill värna hushållen. Skrota ockerpriserna på el. Överge den vansinniga prismodellen på el där priset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan. Inför i stället en modell med ett inhemskt pris och ett exportpris. Det kan motiveras med att billig och säker el är en del av Sveriges totalförsvar.

Det är också svårt att förstå att regeringen valt att höja energiavgiften med nio procent nästa år.

Annons

Jag måste också påminna Moderaterna om att det inte är Socialdemokraterna som stängt ned några kärnkraftverk. Kärnkraftverken har stängts av ägarna på grund av dålig lönsamhet.

Vi behöver mer förnybar el nu! Det snabbaste sättet att få ny el är att bygga ut vindkraften. Men regeringen väljer att sluta finansiera utbyggnaden av stamnätet till havs.

På några månader har den nya regeringen lyckats med att försvaga det svenska varumärket. 345 miljoner människor är på väg mot svält på grund av konflikter och miljökatastrofer. 100 miljoner människor är på flykt. Över sex miljoner människor bor i flyktingläger. Då väljer moderaterna att minska det svenska biståndet och antalet kvotflyktingar.

Det är också märkligt att Moderaterna väljer att kompensera höginkomsttagare för inflationen samtidigt som vanliga arbetare, i den kommande avtalsrörelsen, uppmanas att inte kompensera sig för inflationen.

Kenneth Enelund

Annons
Annons
Annons
Annons