Annons

Underhållet av simhallen kostar miljonbelopp

Kommentar till artikeln av KD i Smålandsposten den 9/12 om simhallen.
Replik • Publicerad 12 december 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö simhall.
Växjö simhall.Foto: Lennart Ernstsson

Ännu en gång levererar Vöfabs styrelseordförande siffror som förvånar.

Mellan åren 2009 och 2019 budgeterades i genomsnitt 1,07 miljoner per år för underhåll av simhallen. Det största beloppet var 2013 då 1,75 miljoner budgeterades.

Annons

Nu är det plötsligt fem miljoner per år de närmaste två åren. Det kan vara intressant att få se redovisningen för de 10 miljoner som beräknats.

Ett planerat och klokt underhåll är aldrig slöseri, eftersom byggnaden ska leva vidare.

Samtidigt kan tilläggas att en försenad byggnation inte utgör någon ekonomisk belastning. Tänk på att en helt ny simhall kostar cirka 40 miljoner per år enbart i kapitalkostnad, det vill säga räntor och amorteringar.

Visst har frågan om ny simhall eller tillbyggnad av den befintliga diskuterats länge, men det finns fortfarande inga seriösa samtal om Simhallsgruppens förslag. Det finns inget kommunalt förslag som använder intilliggande Sjöbacka 1 för tillbyggnad. Det finns inte heller någon tydlig programförklaring för simhallens innehåll, men det finns ritningsförslag hos Vöfab, som inte får visas för allmänheten. Man kan undra varför.

Det saknas dessutom en utredning om hur hela simhallsområdet kan utvecklas. Området har en mycket stor utvecklingspotential. Gör något som kommuninnevånarna kan bli stolta över. Det är möjligt att även bygga till ett kallbadhus och en utomhusbassäng i Växjösjön. Att en placering av en helt ny simhall, delvis i parkmark, söder om den nuvarande skulle bli problematisk, var inte svårt att förutspå. En tillbyggnad av nuvarande simhall söderut är ett betydligt enklare ärende. Är det konstigt att tiden går?

En ny politisk ledning kommer säkert att hantera ärendet betydligt bättre och ta ett klokt beslut under nästa år.

Lennart Burde

Annons
Annons
Annons
Annons