Annons

Förtroendefråga för Linnéuniversitetet

Samma dag som ett stort antal poliser, flera ordningsvakter och en drönare övervakade statsvetaren Maria Owiredus disputation om Israel-Palestina på Linnéuniversitetet hade ett drygt trettiotal av dess anställda den säregna smaken att publicera ett upprop till förmån för den propalestinska tältockupationen strax utanför.
Ledare • Publicerad 2 juni 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Här i Smålandsposten kunde vi läsa en hoper lektorer i socialt arbete, genuskunskap och design och annat förklara att studenterna ”förkroppsligar” vad det är att vara ”aktiva medborgare i en demokrati”. Samt att de har rätt i varje detalj i sin bildmålning av kriget i Gaza.

Det är en magstark text på flera sätt.

Annons

Uppropsförfattarna är till exempel trygga med att kunna försäkra att alla de där studenterna ”tar avstånd från varje form av antisemitism”. Hur de menar sig veta det förblir en gåta.

Uppropet publicerades dessutom bara några dagar efter att statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson fick se sitt tjänsterum vandaliserat av propalestinier. Man hade tejpat upp blodiga barnkläder och satt texten ”blod på dina händer”. Persson fick också se sig med påmålade Hitler-mustascher.

Inget upprop har publicerat till stöd för Anders Persson men lektorerna är generösa nog att beröra den riksuppmärksammade händelsen:

”I måndags vandaliserades en kollegas kontor. Det finns, utifrån vad vi förstår, ingen belagd koppling mellan detta och studentmanifestationen, men vi tar givetvis avstånd från denna handling.”

Stödmanifestationerna för Palestina fortsätter på Campus vid Linnéuniversitetet, bland annat med demonstrationståg klockan 12 varje dag.
Stödmanifestationerna för Palestina fortsätter på Campus vid Linnéuniversitetet, bland annat med demonstrationståg klockan 12 varje dag.Foto: David Färdigh

Men ”kopplingen” är naturligtvis ideologisk om inte annat. Det är inte så att förövarna är sprungna ur en annan miljö än de tältande. Och så är det ju det där med att blodiga dockor har hängts upp vid huvudentrén och maskerade aktivister dragit runt och skrikit slagord i universitetet lokaler och enligt uppgift blockerat utgångar.

Men ingen har lagförts - så det finns inga ”kopplingar” mellan något otrevligt och de förkroppsligande ”aktiva medborgarna” i tälten.

”I alla händelser: lärarna kräver i sak samma sak som ockupanterna, nämligen att Linnéuniversitetet frångår sitt etos och blir en politisk aktör.”

Och om det nu inte finns någon anledning att sätta vandaliseringen i det sammanhanget, varför känna behovet av att adressera den alls? Förutom att man uttryckligen beklagar att den ”förskjuter fokus” från bilden man själv vill sätta?

Faktum är: varför inte löpa linan ut och sälla sig till de tältande och deras ”protest”? Vill lektorerna inte vara ”aktiva medborgare i en demokrati” eller vad?

I alla händelser: lärarna kräver i sak samma sak som ockupanterna, nämligen att Linnéuniversitetet frångår sitt etos och blir en politisk aktör. Det är att fundamentalt missförstå vad ett universitet är och det kan överses med om det handlar om personer utanför akademin men inte om det är anställda. De här figurerna utgör inte bara ett internt arbetsmiljöproblem utan även ett trovärdighetsproblem. Universitetsledningen har bollen.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons