1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tig ej mer om Flam

Om detta går ej längre att tiga. För ett litet tag sedan slog ju polisen till mot komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” och beslagtog hela upplagan. På omslaget hade Flam använt den klassiska tigerbilden från andra världskriget, som uppmanade svenskarna att inte glappa runt om svenska angelägenheter och vara tigerlika i en svår tid.

Flams poäng i boken är att Sverige var långt mer kollaborerande med Nazityskland än vad vår officiella bild låter förstå. Därför försåg han tigern med en armbindel och lät den göra Hitlerhälsning.

Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till bilden reagerade starkt och dess advokat och grundare krävde att inte endast den befintliga upplagan utan alla redan sålda exemplar (!) skulle dras in.

Fram till dess var det hela tekniskt sett en till haveriets gräns driven upphovsrättstvist. Bokens politiskt laddade innehåll var inte nödvändigtvis relevant för skeendet. En aura av oanständighet omslöt förstås Beredskapsmuseets agerande i beaktande av Flams yttrandefrihetsengagemang och satiriska anspråk men det kunde fortfarande passera som just juridik, om än hjälpligt.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Men nu händer något mer. Facebook och Instagram (det förra äger det senare) har plockat bort Flams uppdateringar om boken. Och som det verkar, hans uppdateringar om just detta deras beteende. I skrivande stund är han helt ”utvisad” under ett dygn.

Foto: Vidar Ruud

Först och främst: tvisten mellan Flam och Beredskapsmuseet är inte avgjord. Facebook har alltså ingen formell anledning att göra som de gör. Men som utvecklingen blivit har sådana invändningar kommit att bli detaljer under high tech-företagens alltmer ogenerade maktmissbruk.

Sociala medier-plattformarna är i dag naket hörsamma mot censurvänsterns nycker. Så pass att själva det faktum att de agerar mot Flam göder misstanken att det faktiskt finns politiska motiv bakom attacken mot hans bok. Detta är dock inget någon plattform behöver bekymra sig om. Deras position är av den arten att de knappt behöver bekymra sig om någonting – förutom den högljudda politiskt korrekta opinion som pressar deras annonsörer och finns starkt företrädd även inom deras egna väggar.

Vi har skrivit om detta fenomen om och om igen. Inte för att det är roligt utan för att det är ett växande hot mot yttrandefriheten. Plattformarna utgör i praktiken en allmänning för det offentliga samtalet. Men den enskilde är helt prisgiven åt administratörerna eftersom företagen har bildat ett oligopol och skyddas av daterade regelverk.

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet. Det finns ingen kundtjänst att vända sig till. Tanken att Flam har ork och resurser att driva process mot Beredskapsmuseet och Facebook samtidigt är långt borta.

Detta är illa nog men värre är att andra förstås noterar det här. Opinionsbildare och debattörer på plattformarna tubbas till varsamhet – om de är något sånär till höger vill säga. Övriga har inget att vara rädda för. Såvida de inte är måna om att värna yttrandefriheten förstås.

Läs mer

Inbrott

Efter inbrottsvågen: Rydbor startar grannsamverkan

Efter flera inbrott på kort tid, tar nu några Rydbor tag i saken

Kan inte förebygga stök

Handlingsfattig kommun inför högriskperiod för skadegörelse

Lessebo kommun har inte haft samma problem med skadegörelse denna sommar som tidigare år. Historiskt sett brukar det öka under kommande veckor.

Tingsryd

Förhöjd brottsaktivitet kring väg 120

Polisen uppmanar boende att vara uppmärksamma och komma in med tips.

Fiske

I Mäxarp fiskas det för nöjets skull

Vid en liten källsjö i Mäxarp har SKF Forellen sina hemtrakter. De har märkt att intresset för fiske har ökat enormt i år. Men problemen med tjuvfiske finns kvar.

Par misstänks för grova brott

Småland: Utredning om barnövergrepp fortsätter – men åtal dröjer

Misstänkt förskoleanställd kommer aldrig jobba med barn i kommunen igen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Båt i brand på land.