Annons

Vi på TT rapporterar med integritet

Replik:
I en ledare 25/4 riktar Smålandspostens Fredrik Haage hård kritik mot en TT-artikel om studentprotesterna mot Gazakriget vid amerikanska universitet. Jag vill här bemöta anklagelserna.
Replik • Publicerad 26 april 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tillsammans med Ukrainakriget är kriget mellan Israel och Hamas den just nu viktigaste nyhetsstoryn för oss. TT har en mycket hög ambitionsnivå vad gäller att skildra konflikten med all dess komplexitet. Det senaste halvåret har vi skrivit hundratals texter om kriget ur alla tänkbara perspektiv, däribland tiotals artiklar om antisemitism och hatbrott kopplade till Hamas attack den 7 oktober, vilket Haage väljer att inte nämna. Ledaren gör också en stor sak av olika fullt normala formuleringar – ord som “spänningar” och “splittring” får en annan, suspekt innebörd, som att vi skulle spela ner antisemitiska inslag.

Foto: Stefan Jeremiah
”Vi kommer att fortsätta rapportera om studentprotesterna i USA, Gazakriget och Israel-Palestina-konflikten i stort allsidigt och med integritet.”

Att lyfta ut en enskild artikel om ett komplicerat och mångbottnat ämne och göra en småaktig läsning i syfte att väcka misstro mot TT:s bevakning av frågan är inte särskilt hederligt. Vi kommer att fortsätta rapportera om studentprotesterna i USA, Gazakriget och Israel-Palestina-konflikten i stort allsidigt och med integritet. Så sent som i morse beskrev vi i en annan text hur judiska studenter slår larm om hatbudskap vid demonstrationerna, men också hur andra judiska studenter själva deltar i campusprotesterna. Förhoppningsvis läste Haage den artikeln med lite mer generös blick.

Annons

Pontus Ahlkvist

Utrikeschef TT Nyhetsbyrån

Svar:

Formuleringar är fullt normala eller inte beroende på det sammanhang de är satta i. Att beskriva de antisemitiskt präglade protesterna (eller upploppen eller ockupationerna, det går som sagt att välja) vid de amerikanska universiteten i termer av ”splittringar” och ”spänningar” är inte att skildra verkligheten utan att dölja den. I USA har sådan journalistik ett namn, lying by omission. Underlåtenhetslögn.

Artikeln i fråga var dessutom inte en av TT:s mindre notiser utan en av de längre texterna, med anspråket att blottlägga just det komplicerade och mångbottnade. Det fanns utmärkta möjligheter att ge läsarna en klar och rättvis bild av skeendena.

Fredrik Haage

Annons
Annons
Annons
Annons