Annons

Daniel Enestubbe: Nu gäller det slutspelsfokus

Efter 33 omgångar kan vi dra följande smått osannolika slutsats: Växjö Lakers är just nu lite f-ö-r bra för övriga lag i SHL.
Frågan är: Hur ska Lakers hantera det fram till slutspelet drar i gång?
Daniel EnestubbeSkicka e-post
Göteborg (från smålandspostens utsände) • Publicerad 4 januari 2018
Daniel Enestubbe
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Brendan Shinnimin och Andrew Calof, två viktiga bitar i Sveriges bästa lagpussel.
Brendan Shinnimin och Andrew Calof, två viktiga bitar i Sveriges bästa lagpussel.Foto: Thomas Johansson/TT

Bredvid mig på Scandinaviums pressläktare satt kollegan och vännen Henrik Leman.

Han sa:

Annons

– Nu blir väl mina läsare besvikna på mig, för jag kommer inte att såga Frölunda i dag. Jag tycker att de gör en riktigt bra match.

Jag höll med.

Frölunda gjorde en bra match och det var inte bara jag och Leman som hade den åsikten utan även Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Frölunda var bra.

Kruxet för Frölunda: Växjö Lakers var bättre. Till slut ganska mycket bättre, sett över 60 minuter i allmänhet och sett till spelet i fem mot fem i synnerhet.

Jag har hela säsongen, från omgång ett hemma mot Brynäs fram till torsdagens mäktiga vändning i Scandinavium, suttit och letat efter en svag punkt i Växjö Lakers.

Alla lag brukar ha en sådan.

Jag har ännu inte hittat den i Lakers.

I laget finns alla komponenter och ingredienser för att få ihop ett komplett och solitt slutresultat: suveräna målvakter, enkelt men rejält spelande backar, forwards med unikt skickliga särdrag och ligans bästa powerplay, som inte ens behövde ge resultat borta mot Frölunda.

Och på toppen av detta finns den kanske viktigaste egenskapen i årets upplaga. Laget stressar aldrig, behåller alltid tålamodet och spelar med en vetskap om att det går att hitta sätt att vinna alla matcher. Det är därför fallhöjden är så låg mellan högsta- och lägstanivå och det som gör Lakers så extremt svårslaget över 60 minuter.

Annons

Aldrig tidigare har vi sett ett bättre Växjö Lakers och nu, när de skadade stjärnorna börjar trilla in i laget en och en, har vi snart en mördande konkurrenssituation i laget som knappast är till Lakers nackdel.

Men det återstår 19 matcher att spela innan slutspelet tar vid och då är det på sin plats att citera förre tränaren Janne Karlsson.

Han hade som ett av sina återkommande budord:

– Hockey är färskvara.

Så ser sanningen ut. I hockey kan ett gott självförtroende vändas över i sin motsats under en svag vecka och frågan är hur Lakers nu hanterar sin förkrossande serieledning. Vi vet hur det slutade i fjol. En makalös vårsvit och serieseger, men en triumf man sedan inte förmådde ta med sig in i slutspelet.

Jag pratade med målskyttarna Eric Martinsson och Adam Brodecki om det.

Martinsson, som var på ett strålande skämthumör, sa först:

– Ligger vi etta? Vi tittar inte i tabellen.

Sedan blev han mer seriös och sa:

– Jag vet att det har skrivits en del om det, men förra säsongen hade vi lite för lika spelartyper med mycket skills men där vi saknade tuffheten. De som följer laget i år har kunnat se vilken tuffhet vi har. Vi får inte blicka för långt fram nu men om vi kan fortsätta så här blir vi svårslagna även i ett slutspel.

Annons

Adam Brodecki sa:

– Vi har en ny grupp i år och vi som var med förra året har dragit stora lärdomar av det. Jag ska inte säga att vi inte bryr oss om matcherna i grundserien men allt vårt fokus ligger på slutspelet och det är en process vi måste följa så bra som möjligt. Vi har någonting i den här gruppen i år som gör att när vi trycker på knappen är det inte många som hänger med.

Annons
Annons
Annons
Annons