Annons

Kronobergsklubb byggde laget på brasilianska spelare – strider mot reglerna

Ett division fyra-lag får inte ha brasilianska spelare som är i Sverige för att spela fotboll.
Trots det byggde Slätthög sitt lag på brassar. Och lät flera av dem bo i klubbstugan utan att informera räddningstjänsten.
Varken ordföranden eller sportchefen vill svara på några närmare frågor.
Slätthög • Publicerad 10 januari 2023 • Uppdaterad 28 januari 2023

Här saknas innehåll

Smålandsposten berättade nyligen i en rad artiklar om agenter utan tillstånd som lockar utländska spelare till lag i lägre divisioner. Svenska Fotbollförbundet beslutade att starta en utredning efter avslöjandet att oregistrerade förmedlare/agenter tar utländska spelare till småländska småklubbar.

Dessutom pågår en förundersökning hos gränspolisen om brott mot utlänningslagen sedan det visat sig att en fotbollsspelare hos Stockaryd/Rörvik saknade arbetstillstånd i Sverige.

Annons

Under publiceringarna hörde flera personer av sig och undrade varför Smålandsposten inte skriver om Slätthög och deras brasilianska spelare. Detta är historien om en småklubbs unika satsning – som strider mot regelverket.

När andra klubbar på landsbygden lagt ner eller slagit ihop sina lag, har Slätthögs Boif lyckats uppbåda engagemang och resurser för att fortsätta samlas till match på Hultavallen. Med sin enda plan och klubbstuga ligger den i skogen på vägen till Åboda där huvudsponsorn ATA Timber har ett av sina sågverk.

Fagner Santos Da Paixao firar sitt 2-0-mål mot Alvesta tillsammans med lagkamraterna Lucas Emanuel Goncalves De Brito, Albin Westergren och Adriano De Assis Dos Santos.
Fagner Santos Da Paixao firar sitt 2-0-mål mot Alvesta tillsammans med lagkamraterna Lucas Emanuel Goncalves De Brito, Albin Westergren och Adriano De Assis Dos Santos.Foto: David Johansson

Den drygt 90-åriga klubben kan skryta med en över 20 år lång svit i division fyra, trots ett mycket begränsat spelarunderlag i kyrkbyn väster om Moheda.

Redan 2021 förstärkte Slätthög laget med en grupp brasilianska spelare. Under 2022 var gruppen betydligt större. Under många matcher var ungefär hälften av spelarna på plan brasilianare.

På Svenska Fotbollförbundets hemsida finns hela 18 namn som figurerat i någon enstaka match upp till större delen av säsongen. Vi får bekräftat att nästan samtliga är från Brasilien.

När vi frågar Slätthögs Boif blir det snart stopp.

– De åker hit som turister. De är inte här för att livnära sig på fotbollen. Där är skillnaden med de andra som var i tidningen innan, de var här för att spela för att tjäna pengar. Brassarna kom hit bara för att de tycker att det är kul och prova på, säger ordförande Per Larsson Hagenslätt.

Spelare som Smålandsposten har pratat med säger att de kom för att spela fotboll och hoppades bli upptäckta av lag i högre sammanhang.

– Har du pratat med några brassar?

Slätthögs ordförande Per Larsson Hagenslätt hänvisar, efter att ha svarat på några korta frågor, till sportchefen Dilovan Tercan.
Slätthögs ordförande Per Larsson Hagenslätt hänvisar, efter att ha svarat på några korta frågor, till sportchefen Dilovan Tercan.Foto: Johan Persson

Flera spelare berättar att de kom till Slätthög för att spela fotboll med förhoppningen att det skulle leda dem vidare till bättre lag. De säger att de fick mat och husrum för att spela i klubben.

Annons

De utländska spelarna som kom till klubbar som Åryd och Stockaryd/Rörvik hade oftast EU-pass vilket gav dem samma möjligheter som svenskar att spela fotboll här.

För spelare som inte omfattas av EU-regler finns snävare begränsningar att spela fotboll i Sverige, om de inte lyckas få proffskontrakt i de högsta divisionerna. Reglerna har skärpts på senare år för att skydda spelare från att utnyttjas.

– Man kan som brasiliansk medborgare få spela fotboll som amatör i division fyra på turistvisum, men inte om fotbollsspelandet är själva anledningen till att man befinner sig i Sverige. Skälet till att man befinner sig i Sverige får naturligtvis bedömas från fall till fall, men om man spelar fotboll i en viss förening och denna står för mat och husrum är det så klart omständigheter som indikerar att man är i Sverige just för att spela fotboll, säger Christine Stridsberg, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet.

Per Larsson Hagenslätt får höra citatet.

– Ja det kanske, men ta det med Dilovan (Tercan, sportchef och tränare). Det är ändå han som har skött allt detta.

Men du är ändå ordförande?

– Ja ja, men det är han som har tagit hit dem. Det är inte jag.

Hur ser du på att ta hit 18 brassar för att spela i division 4, rent sportsligt i förhållande till de andra klubbarna?

– Det finns inga spelare att få tag i, det är det som har varit problemet. Ta det med Dilovan, det är han som sköter med truppen och den biten.

När vi söker Dilovan Tercan är han först på semester och vill inte prata på telefon. När han kommit hem är han sjuk och vill inte prata då heller. Han säger att han inte är kvar i Slätthög, trots att han på årsmötet den 14 december omvaldes till ordförande i fotbollssektionen för seniorer.

Sportchefen Dilovan Tercan vill inte bli intervjuad utan skickar ett sms och hänvisar i övrigt till Nordic Academy.
Sportchefen Dilovan Tercan vill inte bli intervjuad utan skickar ett sms och hänvisar i övrigt till Nordic Academy.Foto: David Johansson
Annons

”Det finns faktiskt inte så mycket att säga från vår sida gällande brassarna/portugiserna. Vi i Slätthög har haft ett samarbete med en akademi som heter Nordic Academy”, skriver han i ett sms.

”Vi har haft all vår kontakt gällande spelarna med akademin. Vi har inte skött några spelarkontakter. Spelarna har kommit till Sverige via dem, spelarna har haft alla kontakter kring allt i Sverige med bara dem.”

Nordic Academy är ett företag i Brasilien som under några år sålt paketresor till Sverige till unga spelare som vill pröva lyckan i Europa.

”Möjligheter för brasilianska spelare att visa upp sig i svensk fotboll”, skriver företaget på sin hemsida och berättar att man skickat över mer än 250 spelare.

Många har kommit till partnerklubben Örebro Nordic som huserat i fyran och femman. Upplägget för att klara Fotbollförbundets regler har varit att brasilianarna är här för att studera engelska och att de samtidigt erbjuds att spela fotboll.

– Vi har haft en dialog med SvFF, och vi skickar in alla dokument som krävs. Så fort vi tar in en brasse som inte är här för att plugga så kommer vi få problem, och det vill vi inte. Innan vi tog över var vi på möte med SvFF och gick igenom hur det går till, har Örebro Nordics representant Pontus Enblom tidigare uppgivit för Nerikes Allehanda.

Det verkar stämma att brasilianarna som var i Slätthög 2022 först kom till Sverige via Nordic Academy. Några av dem spelade också med Örebro Nordic 2021.

Men de spelare som Smålandsposten varit i kontakt med beskriver Slätthög som ett annorlunda erbjudande än det paket de betalat Nordic Academy för.

– En representant för Slätthög kontaktade mig och jag lämnade det till min agent. Så jag åkte för en bättre möjlighet, säger Daniel Lotti.

Lucas Dassan berättar att det var sportchefen och tränaren Dilovan Tercan som tog honom till Slätthög.

Annons

– Ja, det var Dilovan, säger han.

I Slätthög fick de dock inte någon utbildning.

– I Slätthög brukade vi ha träning två eller tre gånger i veckan, men där var inga engelskalektioner, säger Pedro Farina.

Träning två till tre gånger i veckan men inga engelskalektioner var vardagen i Slätthög, berättar Pedro Farina.
Träning två till tre gånger i veckan men inga engelskalektioner var vardagen i Slätthög, berättar Pedro Farina.

Pontus Enblom säger att han inte längre är engagerad i det brasilianska utbytet. När vi frågar om Slätthög, berättar han att han hjälpt Dilovan Tercan med information.

– Jag har varit i kontakt med någon person som har varit involverad i klubben, men inte när det gäller så mycket spelare. Jag har fått lite frågor och så där kring det.

Örebro Nordic bytte nyligen namn till Svea FF och valde en ledning som ska satsa på lokala spelare i stället för brasilianare.

”Från Slätthögs sida så har allt skötts korrekt. Inget har varit olagligt och inget har varit emot Svenska Fotbollförbundet regelverk. Detta är allt jag vet så jag har inga övriga kommentarer.”
Dilovan Tercan, sportchef Slätthög

Innan namnbytet var Geovanny Lopez ordförande i Örebro Nordic. Vi frågar om Slätthög, men han förnekar att det funnits något samarbete eller kontakter.

– Jag vet vilka de är, men det är ingen som jag har kontakt med.

Vidare frågor om Nordic Academy hänvisar han till företaget i Brasilien. Vi testar alla kanaler vi hittar: telefon, mejl, sociala medier, men utan resultat.

Vi frågar även Dilovan Tercan om kontaktuppgifter, men får nöja oss med det tidigare svaret:

Annons

”Från Slätthögs sida så har allt skötts korrekt. Inget har varit olagligt och inget har varit emot Svenska Fotbollförbundet regelverk. Detta är allt jag vet så jag har inga övriga kommentarer.”

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons