Annons

A-traktorfinalist Linus Turesson: ”Det är riktigt spännande och kul”

När Linus Turesson var 13 år köpte han en Volvo 945:a för 5 000 kronor. Två år senare har han byggt om den till en A-traktor värdig en finalplats i Smålandspostens tävling ”Kronobergs snyggaste A-traktor”.
Lammhult • Publicerad 6 januari 2022

Här saknas innehåll

17-åriga Linus Turesson är en av tre finalister i Smålandsposten tävling ”Kronobergs snyggaste A-traktor”. Hans har byggt om en Volvo 945:a från grunden, med lite hjälp av sin pappa och farbror.

– Det är riktigt spännande och kul att ha kommit vidare, säger Linus Turesson.

Annons

Det som Småland Pullers fastnade för när de valde ut Linus Turessons A-traktor som en av tre finalister var den klassiska modellen och den annorlunda färgen. Linus Turesson berättar att de har lackat den själva hemma i garaget.

Linus Turesson köpte Volvon som 13-åring.
Linus Turesson köpte Volvon som 13-åring.Foto: Linus Turesson

– Det är en lite udda färg, den heter flash green 457 och är en Volvo r-färg. Jag håller med om att den är en lite speciell i lacken, säger Linus Turesson.

Han har ett stort motorintresse och köpte Volvon som 13-åring och började då att bygga om den till en A-traktor. När han fyllde 15 år var den klar. Bilen var från början en kombi som han kapade och svetsade till den A-traktor han har i dag. Han köpte bilen för 5 000 kronor och har lagt ut ungefär 50 000 kronor på den. Pengarna får han troligtvis inte igen om han säljer, men det blir i alla fall mer än vad han köpte den för.

– Fast jag har inga planer på att sälja, jag gillar den, säger han.

Linus Turesson bor i Lammhult och A-traktorn har gett honom stor frihet. Genom motorintresset har han skaffat sig flera kompisar och han slipper vara beroende av sina föräldrar när han ska umgås med sina vänner.

– Det är bara att sätta sig och köra om man vill någonstans, säger han.

De brukar vara ett gäng från Lammhult som åker till Moheda för att träffas. I år nalkas 18-årsdagen och då är det dags att ta körkort.

– Det ska bli kul, det är ju gött att kunna köra lite fortare, säger Linus Turesson.

Varför tycker du att du ska vinna?

– Jag har ju lite udda färg och så är det en kapad traktor. Men jag vet inte riktigt, säger han ödmjukt.

Annons

Vad tycker du om de andra bidragen?

– De är riktigt fina de också. Det var många jag kände igen i hela tävlingen.

Linus Turesson.
Linus Turesson.Foto: Linus Turesson
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons