1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Annika från Växjö smittad av coronaviruset – sitter i karantän: ”Jag mår bra”

I onsdags fick Annika beskedet att hon är smittad av coronaviruset, detta efter en skidresa till Österrike. Sedan dess sitter hon i karantän i sin lägenhet hemma i Växjö.
– Jag blev inte speciellt chockad när jag fick beskedet, säger hon.
Annika testade sig för coronaviruset på måndagen, fick veta att testet var positivt på onsdagen och har suttit i karantän hemma sedan dess. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sedan i måndags kväll får Annika inte lämna sin lägenhet. Det var då hon själv valde att uppsöka sjukvården och testa sig för coronaviruset covid-19. Två dagar senare fick hon beskedet att testet var positivt.

Sedan dess har allt gått väldigt smidigt, kontakten med smittskyddsinstitutet har varit frekvent och Annika själv mår bra.

– Jag har nog haft en mild variant för jag har mått väldigt bra hela tiden. Visst har jag haft flera av symptomen, men det har inte varit extremt på något vis, säger hon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Smittan fick hon under en skidresa i Österrike, en resa hon åkte på innan det konstaterades att det fanns några fall av covid-19 i landet.

– Vi var väldigt glada att vi skulle åka dit istället för Italien, men när vi senare läste nyheterna nämndes till och med den här specifika orten som kopplad till sjukdomen så vi prickade ju helt fel.

– Men vi kände oss väldigt säkra på plats. Några av oss hade lite ont i halsen vilket blev bättre, men på resan hem mådde vi fortfarande lite dåligt.

Annika var hemma i Växjö igen under söndagskvällen. Dagen efter samtalade hon med ett annat gäng de hade umgåtts med i Österrike och de hade alla feber och halsont och skulle testa sig för coronaviruset.

– Då vi kände oss småförkylda tänkte vi att det var bäst om vi också testade oss. Jag ringde smittskyddsenheten direkt och fick svar att jag kunde testa mig samma dag innan lunch. Sen fick jag direkt direktiv att jag skulle sitta hemma i karantän medan jag väntade på svar.

Svaret kom alltså två dagar senare och vid det laget var Annika ganska säker på att hon också hade covid-19.

– Då visste jag att det andra gänget vi umgicks med hade fått det. De hade fått svar tidigare än oss. Därför blev jag inte speciellt chockad när jag fick beskedet.

Hur kände du kring hela situationen?

– Jag var nog aldrig så orolig egentligen. När vi åkte ner var det inte en sådan coronahets som det är nu och vi trodde inte att det fanns någon risk alls. Ingen i vårt sällskap trodde att vi hade smittats innan de andra vännerna vi umgicks med fick kraftigare symptom.

Vad hände när du fick beskedet att du testat positivt?

– De berättade vad testet hade visat och frågade hur jag mådde. De har hela tiden varit väldigt måna om hur jag mår och jag har pratat med smittskyddsenheten flera gånger sedan dess då de vill kolla att allt är bra. Direktivet från dem var att jag ska vara hemma och att jag är sjukskriven i två veckor tillsvidare. Jag har även fått information på posten kring hur jag förhålla mig till karantänen.

Hon har även tagit del av processen som kallas smittspårning, där sjukvården tar reda på vilka andra personer hon kan ha varit i kontakt med och spridit smittan vidare till.

– Jag vet inte om arbetssättet har förändrats sedan de pratade med mig om det, men då frågade de om jag hade stött på några andra människor och hur vi tog oss hem efter resan. Men jag hade inte träffat någon sedan jag kom hem.

Sedan i måndags har hon inte lämnat lägenheten i Växjö. Då hon har ett jobb hon inte lätt kan ta med sig hem har det i stället blivit att sysselsätta sig med annat i väntan på att hon ska bli frisk och symptomfri.

– Det har ändå gått ganska fort. Dels har det blivit väldigt mycket telefonsamtal då många vill veta hur jag mår och några mest är nyfikna.

Hur får du hjälp med mat och annat du behöver hemma?

– Min pappa kommer med matleveranser. Han ställer maten utanför dörren, ringer på, går till hissen och sen går jag ut och hämtar den. På så sätt har jag det väldigt bekvämt för tillfället.

Hur upplever du den allmänna inställningen till corona, du som själv har upplevt sjukdomen?

– Eftersom jag mår väldigt bra så kan jag inte riktigt relatera till den värsta hetsen. Sen förstår jag absolut att folk är oroliga, jag har ändå fått vara med om hur pass smittsam sjukdomen är.

– Jag känner själv flera som tillhör riskgrupperna och jag påminner dem ofta om att tänka på sådant som handhygien. Sen känner jag kanske inte att det blir bättre av att vara orolig, men att man ska ta hand om sig och inte ta några onödiga risker.

För Annikas del kommer det att bli ytterligare några dagar i karantän hemma innan hon kan lämna sin lägenhet igen.

– Det vi har fått höra är att vi ska var hemma tills vi är fullt friska och inte visar några symptom alls, sen ska vi vänta några extra dagar efter det.

Fotnot: Annika heter egentligen något annat.

Fakta:

Vi vill prata med dig

Om du har smittats av coronaviruset, sitter i karantän eller har påverkats av viruset på annat sätt, hör av dig till oss på mejladressen: nyhet.red@smp.se. Vi vill gärna prata med dig.

Läs mer

Växjö

Riksväg 30: Personbil krockade med älg

Strax före klockan tio på onsdagskvällen larmades räddningstjänst och ambulans om en trafikolycka på riksväg 30, i höjd med Bredhult söder om Lammhult.

Polisen: ”Övergreppet har filmats”

Två män häktade för barnvåldtäkt på födelsedagsfest

Två män misstänks ha våldtagit en flicka och filmat övergreppet under en födelsedagsfest

Coronaviruset

Stort intresse för antikroppstester

Sedan testerna började erbjudas den 5 augusti har intresset från allmänheten varit stort.

Bostadsmarknaden

Priset på villor stiger i Kronoberg

Fastighetsmäklaren: ”Vi tror att utbudet på villa kommer öka igen”.

Växjö

Förare hade stor summa pengar i bilen – greps av polis

Man i 30-årsåldern misstänkt för penningtvättsbrott.

Coronaviruset

1900 personer har fått svar på sina antikroppstester

Andelen kan vara lite hög jämfört med allmänheten