Annons

Förändringarna går inte ut över de äldre

Niklas Jonsson (S)
, kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun, och Lars-Erik Hammarström (S)
, socialnämndens ordförande i Uppvidinge kommun, svarar på insändaren ”Äldreomsorgen omstruktureras i blindo” som undertecknades av Facebookgruppen "Vi som vill ha Solgården kvar".
Replik • Publicerad 21 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solgårdens äldreboende i Norrhult.
Solgårdens äldreboende i Norrhult.Foto: Annika Niquet

Förändringar väcker ofta känslor och vi har full förståelse för att det uppstår reaktioner, synpunkter och frågor och vi möter gärna dem. Men att det pågående arbetet med strukturförändringar inom äldreomsorgen skulle gå ut över de äldre, vilket insändarskribenterna påstår, tycker vi inte stämmer.

Majoritetens målsättning är att säkerställa och erbjuda en så bra kvalitet till våra äldre och unga 
i kommunen som möjligt och samtidigt klara det ekonomiska ansvar vi har. Att endast tänka på en liten del av det totala ansvar vi förtroendevalda har fått av väljarna vore fel. Att långsiktigt säkra en bra kvalitet genom effektiviseringar i den kommunala strukturen och att sänka våra kostnader genom förändringsarbete kommer att ge bättre förutsättningar över lång tid.

Annons

Att politiken tidigare inte har haft modet att göra eller driva de förändringar som krävs för att skapa en hållbar ekonomi och långsiktiga förutsättningar för kvalitetsutveckling gör det inte lättare. Självklart är detta förändringar som berör och river upp känslor för en del i vår kommun. Vi måste dock inse att vi är en glest befolkad kommun med mycket omsorgsverksamhet på flera orter som i sin tur blir kostsam med flera boenden. Att ha fem särskilda boenden (fyra kommunala och ett privat) i en kommun med 9 600 invånare är inte hållbart i längden, varken när det gäller kvalitet eller ekonomi.

Nu när vi presenterar ett förslag om ett förändrat antal boenden i kommunen, anpassat till det faktiska behovet, så vill en del att det ska vara som det alltid har varit. Det är inte möjligt!
 Att en enig socialnämnd över partigränserna tog beslut om strukturförändringar inom socialförvaltningen verkar för vissa politiker nu vara glömt.

Att det skickades ut ett brev till boende på Solgården som har kunnat tolkas på ett felaktigt vis skapade oro hos boende och anhöriga och det var inte bra. Men det kan kännas överilat att, som C och SD gjorde, begära ett extrainsatt möte med socialnämnden på grund av ett brev. Det hade kunnat hanteras på ett annat sätt. Extra möten för med sig extra kostnader.

Vi i majoriteten vill med vårt förslag kunna erbjuda våra äldre nya former av boenden för att möjliggöra ett kvarboende i egna hemmet på bästa vis och samtidigt säkerställa att de särskilda boenden som vi kommer att ha kvar i kommunen har en god och bra kvalitet för den som behöver det. Att möjliggöra för framtagande av trygghetsboenden i kommunen är viktigt för att kunna erbjuda bra alternativ för våra äldre.

Avsaknaden av alternativa förslag från oppositionen har varit stor. Det har för er varit lättare att bromsa och säga nej än att komma med andra alternativa förslag när majoriteten visar vad vi vill. 
Det är inte detta som leder kommunen framåt enligt S och M, utveckling kräver även mod, vilja och färdriktning. Ni skriver även om förhoppningar att S och M skulle börja ”krokna”. Det är förmodligen detta som skiljer majoriteten från nuvarande opposition, att ta ansvar och leda en hel kommun innebär inte bara att jobba med enstaka frågor eller områden, utan är ett ansvarstagande över alla kommunens ansvarsområden och för ekonomin. Det är inte enbart delar av kommunen som ingår i vårt uppdrag utan det är helheten som gäller. Så att vi skulle ”krokna” är inte vad ni ska räkna med!

Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppvidinge kommun

Lars-Erik Hammarström (S), socialnämndens ordförande, Uppvidinge kommun

Annons
Annons
Annons
Annons