Annons

Stor frustration mot Eneroth lokalt – detta har hänt

Magdalena Andersson har ingen anledning att misstro Tomas Eneroth och har fortsatt förtroende för infrastrukturministern.
I partiet lokalt låter det dock annorlunda – det här har hänt kring anklagelserna mot Tomas Eneroth.
Växjö/Stockholm • Publicerad 3 december 2021
Tomas Eneroth.
Tomas Eneroth.Foto: Sören Andersson/TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth anklagas för att den 6 november har smekt en partikamrat på rumpan på ett hotellrum i Göteborg.

På plats i rummet fanns enligt Smålandspostens uppgifter samtliga socialdemokratiska ombud från Kronoberg.

Annons

Aftonbladet avslöjade den 18 november att den kvinnliga Socialdemokraten larmat partiet om händelsen. Beskedet från partiet var då att Kronobergsdistriktet utrett händelsen och att inga ytterligare åtgärder skulle vidtas.

Smålandsposten kunde dock berätta att irritationen inom partiet lokalt var stor efter händelsen. Uppslutningen kring kvinnan är stor och förtroendet för Eneroth är allvarligt skadat.

– Man kan väl säga att det här är en person som hade ett väldigt stort förtroende innan kongressen, har en Socialdemokrat som inte öppet vill ta ställning sagt till Smålandsposten.

En annan beskriver det som att det finns ”ett före och ett efter kongressen” när det gäller Tomas Eneroths förtroendekapital. Flera personer frågar sig om Tomas Eneroth över huvud taget kommer finnas med på den riksdagslista som Kronobergsdistriktet ska besluta om i mars nästa år. Förtroendet i partiföreningen i Växjö beskrivs som ”helt väck”.

Kronobergsdistriktets ordförande Robert Olesen uttalade i en intervju med Smålandsposten att han var ”besviken och förbannad” på Tomas Eneroth och sa att ”det här är något som har hänt.”

Efter att Aftonbladet först publicerade uppgifterna så fick försteombudsmannen Otto Berglund svara medierna att händelsen var utredd och att inga ytterligare åtgärder skulle vidtas. Samtidigt säger Smålandspostens uppgifter att Otto Berglund själv bevittnade händelsen och slog larm tillsammans med kvinnan.

Otto Berglund har inte velat uttala sig om sina dubbla roller i händelsen och partiets ordförande i distriktet, Robert Olesen, vill inte kommentera uppgifterna då händelsen kom till partiets kännedom via en visselblåsarfunktion.

Frågan uppkom i partiet samtidigt som Magdalena Andersson arbetade med att få stöd för sin regering i riksdagen. När statsministern presenterade sin nya regering den 30 november fanns Tomas Eneroth återigen med som infrastrukturminister. Minuter efter beskedet så meddelade särskilda åklagarkammaren att en förundersökning mot Eneroth var inledd.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han har varit tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, jag ser ingen anledning att inte tro på det, sade Magdalena Andersson under en presskonferens i samband med att Eneroth fick förnyat förtroende som minister.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Beskedet var förvånande för flera lokala Socialdemokrater Smålandsposten pratat med, i ett anonymt brev skriver ett tiotal Socialdemokratiska kvinnor att ”Män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering”.

Tomas Eneroth har hela tiden sagt att han inte medvetet berörde kvinnan på ett olämpligt sätt.

– Jag tycker det är bra att myndigheterna får titta på det. Det har naturligtvis varit jobbigt både för mig och min familj att läsa medias rapportering. Jag har varit tydlig med att det inte varit min avsikt att utsätta någon för obehag och jag har också bett kvinnan om ursäkt. Det är bra att man nu tittar på det ordentligt så att vi kan få ett avslut, skriver han i ett mejl till Smålandsposten.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons